Πασχαλινά κουλουράκια: Δύο ανάρπαστες συνταγές

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δίνει το μυστικό για να πετύχουν

Το Πάσχα πλησιάζει και σε λίγο καιρό θα μπούμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε πασχαλινές λιχουδιές. 

Ο Λάμπρος Βακιάρος μέσα από τη στήλη του στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» έδωσε συνταγές για κουλουράκια με φρέσκο βούτυρο και με επικάλυψη σοκολάτας.

Υλικά για αφράτα και αρωματικά κουλουράκια πασχαλινά

850 γρ. αλεύρι μαλακό
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
330 γρ.  βούτυρο αγελάδος 
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά + 2 κρόκους
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
2 βανίλιες
100 γρ. γάλα
1 αυγό (χτυπημένο για την επάλειψη)

Πώς θα φτιάξεις πασχαλινά κουλουράκια- Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Κοσκινίζουμε τα 8 φλ./850 γρ. από το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε.
*Αν δε νέχουμε κόσκινο ανακατεύουμε πολύ καλά.
Κρατάμε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.

Βήμα 2

Αρχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ.  Μετά από περίπου 3 λεπτά ξεκινάμε να ρίχνουμε την ζάχαρη λίγη  λίγη. Όταν κοντεύει να τελειώσει, ρίχνουμε και τα αυγά (σε 3 δόσεις). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.

Βήμα 3

Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, βάζουμε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ.  Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι, μέχρις ότου αρχίσει να ζορίζεται το μίξερ. Τότε, το σταματάμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι από το σακουλάκι.

Βήμα 4

Για κάθε κουλούρι παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι 
30 γρ. και την πλάθουμε στα χέρια μας καλά πριν το φτιάξουμε.

*Όσο δουλεύουμε ένα μέρος της ζύμης καλύπτουμε το μπολ με την υπόλοιπη μ ε μία πετσέτα, για να μη ξεραθεί.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετούμε τα κουλούρια, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Υλικά για αφράτα και αρωματικά κουλουράκια πασχαλινά με λευκή σοκολάτα

1 κιλό αλεύρι μαλακό
20 γρ. μπείκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
330 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά + 2 κρόκους (όλα μαζί χτυπημένα)
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
2 βανίλιες
100 γρ. γάλα
1 αυγό (χτυπημένο για την επάλειψη)
400 γρ. λευκή κουβερτούρα
40 γρ. ηλιέλαιο
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι (για την επικάλυψη)

Πώς θα φτιάξεις πασχαλινά κουλουράκια με λευκή σοκολάτα- Εκτέλεση συνταγής

•    Κοσκινίζουμε τα 8 φλ./850 γρ. από το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Αν δεν έχουμε κόσκινο ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Κρατάμε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.
•    Αρχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ. Έπειτα από περίπου 3 λεπτά ξεκινάμε να ρίχνουμε τη ζάχαρη λίγη-λίγη. Όταν κοντεύει να τελειώσει, ρίχνουμε και τα αυγά (σε 3 δόσεις). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.
•    Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, βάζουμε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ. Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι, έως ότου αρχίσει να ζορίζεται το μίξερ. Τότε, το σταματάμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι από το σακουλάκι.
•    Για κάθε κουλούρι παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι / 30 γρ. και την πλάθουμε στα χέρια μας καλά προτού το φτιάξουμε.
•    Όσο δουλεύουμε ένα μέρος της ζύμης καλύπτουμε το μπολ με την υπόλοιπη με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
•    Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετούμε τα κουλούρια, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
•    Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε την κουβερτούρα, το ηλιέλαιο, και το ξύσμα λεμονιού και ομογενοποιούμε καλά. Βουτάμε τα μισά κουλουράκια στην κουβερτούρα και τοποθετούμε σε ένα ταψί ή σχάρα μέχρι να κρυώσουν πολύ καλά.
Τo μυστικό για να είναι τα κουλουράκια σας αφράτα, αρωματικά και νόστιμα
Tip: Θα ήταν καλό να αφήσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου από βραδύς.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top