Σαρακοστιανές νοστιμιές με χταπόδι!

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει πώς να τις ετοιμάσουμε

Μία υπέροχη ιδέα για σήμερα που είναι Καθαρά Δευτέρα είναι να ετοιμάσετε χταπόδι. Γι’ αυτό λοιπόν βρήκαμε δύο συνταγές που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Φτιάξε το πιο νόστιμο χταπόδι στιφάδο με κρεμώδη φάβα

Υλικά

Για το χταπόδι
•    1.5 κιλό χταπόδι (καθαρισμένο σε πλοκάμια)
•    45 γρ. ελαιόλαδο
•    800 γρ. κρεμμυδάκια (καθαρισμένα για στιφάδο)
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    120 γρ. σόγια
•    80 γρ. μέλι
•    1/2 στικ κανέλας
•    3 φύλλα δάφνης
•    1/3 κούπας καπαρόφυλλα

Για τη φάβα

•    500 γρ. φάβα
•    250 γρ. κρεμμύδι
•    1 φύλλο δάφνης
•    120 γρ. ελαιόλαδούπας καπαρόφυλλα

Διαδικασία

1.    Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 3 – 4 λεπτά.
2.    Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού, σβήνουμε αμέσως με τη σόγια χωρίς να το μαγειρέψουμε και βάζουμε το μέλι, το στικ κανέλας, τα φύλλα δάφνης και τα καπαρόφυλλα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5), κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 40 – 45 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30′ ή μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει, να γυαλίσει και να γλασάρει το χταπόδι και τα κρεμμυδάκια.

3.    Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με τη φάβα.
4.    Σε ένα σουρωτήρι πλένουμε καλά τη φάβα.
5.    Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τη φάβα, το κρεμμύδι, τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να φτάνει δύο δάχτυλα πάνω από όλα τα υλικά.
6.    Μόλις πάρει μια βράση (έχοντας την εστία σε υψηλή θερμοκρασία), χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 45′ λεπτά . Όταν περάσει ο χρόνος αυτός η φάβα θα πρέπει να έχει λιώσει ελαφρώς και να έχει τη μορφή χειλού.
7.    Αφαιρόυμε τη δάφνη και το κρεμμύδι και βάζουμε τη φάβα σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

Υλικά

•    1 χταπόδι 1.5 κιλό
•    120 γρ. κόκκινο κρασί
•    3 φύλλα δάφνης
•    3 γρ. κόκκους πιπεριού
•    4 γρ. μπαχάρι
•    60 γρ. ελαιόλαδο + 120 γρ.
•    250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκκομμένο)
•    2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκκομμένες)
•    100 γρ. πράσο (ψιλοκκομμένο)
•    15 γρ. πελτέ τομάτας
•    Υγρά από το μαγείρεμα του χταποδιού
•    400 γρ. τομάτα κονκασέ
•    500 γρ. ζυμαρικά κοράλι
•    1 λίτρο ζωμό λαχανικών
•    Ξύσμα από 1 λεμόνι
•    1 χταπόδι 1.5 κιλό
•    1/2 κούπα κόκκινο κρασί
•    3 φύλλα δάφνης
•    1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
•    1 κ.γ. μπαχάρι
•    4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 κούπα
•    1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκκομμένο)
•    2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκκομμένες)
•    1 μικρό πράσο (ψιλοκκομμένο)
•    1 κ.σ. πελτέ τομάτας
•    Υγρά από το μαγείρεμα του χταποδιού
•    1 συσκευασία τομάτα κονκασέ
•    1 πακέτο ζυμαρικά κοράλι
•    4 κούπες ζωμό λαχανικών
•    Ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία 

1.    Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα (κεφάλι) από το χταπόδι, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Κόβουμε και αφαιρούμε το «δόντι» (ένα μαύρο ‘μπαλάκι’ που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται τα πλοκάμια), το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.
 Για να το καθαρίσουμε καλά το τρίβουμε για 2 – 3 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.
2.    Προσθέτουμε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς, μαζί με 1/2 κούπα κόκκινο κρασί, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το μπαχάρι. Στη συνέχεια, τη θερμαίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) και μόλις το χταπόδι αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή (3-5). Μαγειρεύουμε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του πλοκαμιού.
3.    Σουρώνουμε το χταπόδι και κρατάμε το ζωμό του στην άκρη.
4.    Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 3 – 4 εκατοστών.

Για τη συνταγή

1.  Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τσιγαρίζουμε για περίπου 3 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι και τον πελτέ, ανακατεύουμε εώς ότου ομογενοποιηθούν και σβήνουμε με τα υγρά που έχουμε κρατήσει από το μαγείρεμα του χταποδιού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι.
3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και σιγομαγειρεύουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και αν κρίνουμε ότι είναι όξινη προσθέτουμε 1 κ.γ μέλι ή ζάχαρη.
4. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και στη συνέχεια το ζωμό λαχανικών.
 .
5. Ανακατεύουμε για 11 – 13 λεπτά ή μέχρι τα ζυμαρικά να έχουν μαγειρευτεί σωστά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.
 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή "Στη Φωλιά των Κου Κου" εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top