Είναι ασφαλής ή όχι η προπόνηση με βάρη για τα παιδιά;

Ο personal trainer Δημήτρης Ορφανάκος, μας λύνει όλες τις απορίες

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν η γυμναστική με βάρη είναι ασφαλής για τα παιδιά τους (ηλικίες άνω των 6 ετών), αφού υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από τη συγκεκριμένη προπόνηση σε ό,τι αφορά την παιδική και εφηβική ηλικία. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι τέτοιες ασκήσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών.

Δείτε τι χρειάζεστε για καλοσχηματισμένους και σφιχτούς γλουτούς!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo Orfanakos (@jo__orf)

 

Ρωτήσαμε τον personal trainer, Δημήτρη Ορφανάκο, για το θέμα αυτό εκ μέρους των αναγνωστών του star.gr, ο οποίος επεσήμανε ότι η άσκηση που περιλαμβάνει μεταφορά σωματικού βάρους δημιουργεί συμπιεστικές δυνάμεις στον σκελετό, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον ορθό σχηματισμό και την αύξηση των οστών, ενώ, επίσης, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η άσκηση με βάρη σε παιδιά, που τρέφονται επαρκώς, μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει την σωματική τους ανάπτυξη.

Μπορεί ένα παιδί να κάνει βάρη; Θα του κόψουν την ανάπτυξη; Θα το αφήσουν κοντό;

Συγκεκριμένα, ο γνωστός personal trainer αποκάλυψε ότι: «Στις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιος γονιός μου φέρνει το παιδί του για ενδυνάμωση είναι αρκετά τρομαγμένος με το ενδεχόμενο ότι το παιδί του θα κάνει προπόνηση με αντιστάσεις. Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών. Ίσα ίσα που υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο»

9+1 εύκολες ασκήσεις με ιμάντες στο σπίτι - Πρόγραμμα 20 λεπτών!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo Orfanakos (@jo__orf)

 

Μάλιστα, διευκρίνησε ότι: «Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση με αντιστασεις συμβάλλει θετικά, μάλιστα, στη γραμμική ανάπτυξη ενός παιδιού, αφού έχουν παρατηρηθεί αυξημένες τιμές του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-I) στο αίμα παιδιών που έχουν κάνει προπόνηση αντιστάσεων. Ουσία που χορηγείται σε παιδιά που υστερούν σε ύψος, αφού παίζει μεγάλο ρόλο στην παιδική ανάπτυξη».

Facts: Το μπάσκετ δεν θα σε ψηλώσει και η άρση βαρών δεν θα σε αφήσει κοντό.

Ο Δημήτρης Ορφανάκος ξεκαθάρισε ότι: «Το γεγονός ότι οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες είναι ψηλοί και οι περισσότεροι αρσιβαρίστες κοντοί, είναι γιατί τους ευνοεί το ύψος τους στο να ξεχωρίσουν και να είναι καλύτεροι στο συγκεκριμένο άθλημα. Το άθλημα σαν άθλημα δεν επηρέασε άμεσα το ύψος τους»

Θέλεις και εσύ καλλίγραμμα πόδια; Δες σε βίντεο πώς θα τα αποκτήσεις

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo Orfanakos (@jo__orf)

 

Τέλος, συνέχισε λέγοντας: «Είναι απαραίτητο ένα παιδί άνω των 6 ετών να κάνει προπόνηση με αντιστάσεις, ειδικά αν θέλει να διακριθεί σε καποιο άθλημα. Αφού θα το θωρακίσουν από τραυματισμούς και θα συμβάλουν στο να αναδείξουν τις σωματικές του ικανότητες». 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top