Τι προσφέρει η κινόα στο σώμα σου

Πώς θα προσθέσεις το superfood στα καθημερινά σου πιάτα

Η κινόα έχει κερδίσει μια νέα θέση στο επίκεντρο του κόσμου της διατροφής την τελευταία δεκαετία, αλλά αυτός ο ολόκληρος σπόρος (ο οποίος είναι τεχνικά ένας σπόρος) στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου νέος. Για την ακρίβεια, η κινόα καλλιεργείται για περίπου 5.000 χρόνια στη Νότια Αμερική.

Light γεμιστά με φαγόπυρο και κινόα!

 

Τι οφέλη προσφέρει στην υγεία σου

Η Κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει 5 γραμμάρια ινών.

Τι κάνει την κινόα τόσο υγιεινή επιλογή;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, κριθάρι, farro, φαγόπυρο και άλλα, περιέχουν και τα τρία μέρη του αρχικού κόκκου – το πίτουρο, τη φύτρα και το ενδοσπέρμιο. Τα επεξεργασμένα δημητριακά, από την άλλη πλευρά, απογυμνώνονται από τις ίνες και παρέχουν όλα τα άμυλα και τους υδατάνθρακες χωρίς καμία θρεπτική ποσότητα.

Τα ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, καθώς και αντιοξειδωτικά, και πιστεύεται ότι προάγουν την πεπτική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η Κινόα είναι μοναδική μεταξύ των δημητριακών ολικής αλέσεως επειδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την μια πλήρη πρωτεΐνη (κάτι που οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι) και μια ιδιαίτερα εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans που δεν λαμβάνουν αμινοξέα από το κρέας.

Η κινόα παρέχει ώθηση βιταμινών και μετάλλων

Εκτός από τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, η κινόα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, θειαμίνης και φυλλικού οξέος. Και ως πρόσθετο μπόνους για όσους έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη ή απλώς ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, το κινόα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.

Υπέροχες ψητές γλυκοπατάτες με κινόα

Τι προσφέρει η κινόα στο σώμα σου

Η κινόα είναι εύκολη στο μαγείρεμα

Σε αντίθεση με πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που χρειάζονται 30 λεπτά ή περισσότερο για την προετοιμασία, η κινόα είναι σχετικά γρήγορη στο μαγείρεμα. Απαιτεί μόνο περίπου 15 λεπτά σιγοβράζοντας σε βραστό νερό, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για πολυάσχολες βραδινές νύχτες.

Πριν το βράσεις, ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις ξεπλύνει τους σπόρους κινόα σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσεις την πικρή εξωτερική επίστρωση (σαπωνίνη). Μπορείς επίσης να αναζητήσεις προπλυμένες ποικιλίες όταν ψωνίζεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κινόα (κόκκινο, μοβ, μαύρο, άσπρο και κίτρινο), οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και μπορεί να κάνουν το σιτάρι πιο ελκυστικό για τα παιδιά.

Η αναλογία νερού προς σπόρους είναι εύκολο να θυμάσαι: δύο μέρη νερού προς ένα μέρος κινόα. Μόνο 1 φλιτζάνι ξηρή κινόα αποδίδει τελικά 3 φλιτζάνια μαγειρεμένη κινόα.

Η κινόα προσφέρει πολλές επιλογές

Εκτός από την εύκολη προετοιμασία, θα λατρέψεις την κινόα επειδή η ευελιξία της μαγειρικής της κάνει τις δυνατότητες να φαίνονται ατελείωτες. Την επόμενη φορά που θα αντί να μαγειρέψεις για συνοδευτικό συνηθισμένο άσπρο ρύζι σας δοκίμασε την κινόα.

Αν και συνήθως θεωρούμε την κινόα ως αλμυρή τροφή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές εφαρμογές, όπως πουτίγκα ή μπράουνι.

Εάν έχεις βαρεθεί το παραδοσιακό πρωινό με βρώμη και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, η κινόα κάνει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για δημητριακά με ζεστό πρωινό που θα κρατήσει το αίσθημα κορεσμού για όλο το πρωί. Μπορείς επίσης να φας κινόα στη θέση του ρυζιού στο σούσι και στη θέση των ζυμαρικών σε σαλάτες ζυμαρικών ή σούπες. Για ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα, πρόσθεσε στη σαλάτας μαγειρεμένη κινόα για επιπλέον υφή και φυτική πρωτεΐνη και θα έχεις ένα πιο ουσιαστικό και χορταστικό γεύμα.

Πηγή: allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top