Light γεμιστά με φαγόπυρο και κινόα!

Δείτε πως να φτιάξετε τα «αλλιώτικα» γεμιστά

Ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό είναι τα γεμιστά. Αν θέλετε να τα κάνετε ακόμα πιο light δοκιμάστε αντί για ρύζι να βάλετε κινόα ή φαγόπυρο που έχει λιγότερες θερμίδες.
 

Υλικά για τη Συνταγή 

10 ώριμες και σφιχτές ντομάτες, μέτριες σε μέγεθος 5 κουταλιές της σούπας κινόα 5 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο 5 κουταλιές της σούπας μπασμάτι ή καστανό ρύζι 1 ξερό κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ½ μάτσο δυόσμο (ή μισή - μισή ποσότητα δυόσμου και ματζουράνας) 1 μικρό πράσινο κολοκυθάκι τριμμένο (προαιρετικά) ½ πιπεριά Φλωρίνης πολτοποιημένη (προαιρετικά) το εσωτερικό από τις ντομάτες πολτοποιημένο 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση της Συνταγής

Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Κόβουμε τα καπάκια και με ένα μικρό κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Αυτή η ψίχα της ντομάτας μας χρειάζεται για να μαγειρέψουμε το φαγητό, δίνει μια πολύ ωραία σάλτσα. Κρατάμε την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί και τις αλατίζουμε ελαφρά. Αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκιές ή αν δεν μας αρέσει τόσο η αλκαλικότητα που δίνει η ντομάτα, αυτή η υπόξινη γεύση, ρίχνουμε ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη, μια “πρέζα”, για να γλυκάνει κάπως. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο και το ξερό, μαζί και το σκόρδο πολτοποιημένα. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να “μαραθούν”, όχι να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε το φαγόπυρο, την κινόα και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο μείγμα και τα ¾ περίπου από τον χυμό της ντομάτας, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε τις ντομάτες, καλό είναι πριν το κάνουμε αυτό, να χαράξουμε τον πάτο της κάθε ντομάτας έτσι ώστε να μπορεί να απορροφά υγρά από το ταψί κατά το ψήσιμο και να γίνεται πιο ζουμερή η γέμιση. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι αναποδογυρίζουν να γεμιστά στο ταψί, τα βάζουν δηλαδή να ψηθούν με τα κλειστά καπάκια προς τα κάτω. Γεμίσουμε τις ντομάτες μέχρι τη μέση ή το πολύ μέχρι τα ¾, ώστε να υπάρχει χώρος να φουσκώσει η γέμιση με το ψήσιμο και να μην ξεχειλίσει. Όταν γεμίσουμε όλες τις ντομάτες, ρίχνουμε από πάνω τους και το υπόλοιπο χυμό ντομάτας, κλείνουμε τα καπάκια τους, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αν θέλουμε να κάνουν λίγη κρούστα τις πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα στους 180 βαθμούς. Τα γεμιστά, όπως ξέρετε, τρώγονται θαυμάσια ζεστά ή κρύα, της ημέρας ή και λίγες μετά, με φέτα ή γιαούρτι. Καλή όρεξη !

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com/

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top