3+1 «παρεξηγημένες» τροφές

Τις νομίζουμε ανθυγιεινές, αλλά δεν είναι

τέσσερις υγιεινές τροφές

Γύρω από κάποια φαγητά υπάρχουν φήμες που μας μπερδεύουν αν είναι υγιεινές ή όχι.

Οι 4 τροφές, που αναλύουμε πιο κάτω το πιθανότερο είναι να πιστεύεις κι εσύ ότι δεν είναι υγιεινές. Λάθος! Στην πραγματικότητα αξίζουν μια καλή θέση στη διατροφική σου λίστα σου. 

Πώς τα πορτοκάλια βοηθούν στο αδυνάτισμα

Πατάτες

Ναι, τόσο οι γλυκοπατάτες όσο και οι κλασσικές λευκές πατάτες είναι υγιεινές, είτε το πιστεύεις είτε όχι. Προφανώς, όταν τηγανίζονται ή μετατρέπονται σε ένα πακέτο πατατάκια αποτελούν τροφή προς αποφυγή, αλλά αν μαγειρεύεις πατάτες στο σπίτι, τότε αλλάζουν τα πράγματα.
 Οι γλυκοπατάτες παρέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο που καταπολεμά τις ασθένειες, περιέχει υδατάνθρακες βραδείας καύσης ενώ οι λευκές πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο που συμβάλλει στη λειτουργία των μυών και αναπτύσσουν μια ειδική ένωση που αγαπά το έντερο και ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο» όταν η πατάτα μαγειρεύεται, ψύχεται και τρώγεται κρύα. 

Έχεις μήλα; Φτιάξε το πιο υγιεινό άλειμμα για το ψωμί

Ψωμί

Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι το ψωμί δεν μπορεί να αποτελεί κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Ενώ ισχύει ότι δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια, υπάρχουν πολλές ποικιλίες που είναι υγιεινά. Για παράδειγμα το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης με ολόκληρους κόκκους δημητριακών περιέχει φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο μικροβίωμα του εντέρου, μαζί με άφθονα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που διατηρούν τον οργανισμό σου υγιή. Το ψωμί ολικής άλεσης και το ψωμί από προζύμι τείνει επίσης να έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πώς τα επίπεδα ενέργειάς σου παραμένουν σταθερά και ισορροπημένα όπως και το σάκχαρι στο αίμα. 

Καφές


Τα οφέλη για την υγεία σου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του καφέ. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Πάρκινσον, την άνοια και τον διαβήτη τύπου 2. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές και αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πολυφαινόλες είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που υπάρχουν σε αφθονία και στον ελληνικό καφέ. Ωστόσο προσοχή: η υπερκατανάλωση καφεΐνης - από τέσσερα έως επτά φλιτζάνια την ημέρα - μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως άγχος, ευερεθιστότητα και αϋπνία.

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (85ml) περιέχει 133mg πολυφαινόλες και μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να φτάσουν τα 223mg- περιεκτικότητα η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το χυμό από 3 πορτοκάλια! 

Ποπ κορν

Δεν μιλάμε για τα βουτυράτα, αλμυρά ποπ κορν που αγοράζεις στον κινηματογράφο αλλά για το σκέτο ποπ κορν, τη γνωστή ε όλους σιταροπούλα, που μόλις 1 φλιτζάνι δίνει μόλις 30 θερμίδες. Μπορεί να εκπλαγείς όταν μάθεις ότι τα ποπ κορν ταξινομούνται στην κατηγορία των ολικής άλεσης τροφών. Αυτό γιατί αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που διεγείρουν τους μυς του εντέρου διατηρώντας υγιές το γαστρεντερικό σύστημα και είναι 100% ολικής άλεσης επειδή το ποπ κορν είναι ένας ολόκληρος κόκκος, που περιέχει το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο, όπως συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Αυτό είναι πραγματικά καλό, γιατί η επιστήμη έχει συνδέσει την τακτική κατανάλωση ολικής άλεσης με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πρόληψη δυσκοιλιότητας, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων παθήσεων του εντέρου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου.. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των πολυφαινολών περιέχεται σε εκείνα τα ενοχλητικά φλουδάκια που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σου! Μία μερίδα ποπ κορν παρέχει πάνω από το 70% της ημερήσιας πρόσληψης δημητριακών ολικής άλεσης ενώ ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει μόλις μισή μερίδα την ημέρα, οπότε το ποπ κορν μπορεί να καλύψει το κενό αυτό με ευχάριστο τρόπο.

Πηγή: mylife.com

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top