5 + 1 πλεονεκτήματα που προσφέρει η ντομάτα στην υγεία μας

Ένα... φρούτο που περιέχει μόνο 22 θερμίδες!

Ντομάτα

Κομμένη σαν τριαντάφυλλο μαζί με λίγες ελιές, σε σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια ή σε ένα εντυπωσιακό γκασπάτσο, η ντομάτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά ή μάλλον φρούτα για να είμαστε ακριβείς, της μεσογειακής και όχι μόνο διατροφής.

Δημήτρης Ορφανάκος: «Νικητής είναι όποιος ονειρεύεται και δεν τα παρατά!»

Μια ντομάτα μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 22 θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατάνθρακα, αλλά και 3 γραμμάρια σάκχαρα και 1,5 γραμμάριο φυτικές ίνες. Ακολουθούν επτά τρόποι με τους οποίους η κατακόκκινη τροφή του καλοκαιριού ωφελεί την υγεία μας.

Είναι κορυφαία πηγή βιταμινών

Μια μόλις ντομάτα μπορεί να προσφέρει το 40% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, ενώ είναι εξίσου καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στο ανοσοποιητικό, στην όραση και στην υγεία του δέρματος. Επιπλέον, η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία κάνει καλό στα οστά.

Oι υγιεινές τροφές και οι θερμίδες τους

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Οι ντομάτες είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα τους. Έρευνες υποδεικνύουν πως η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία της καρδιάς, ενώ η αυξημένη ποσότητά του στο αίμα μειώνει το ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυτό είναι το διατροφικό μυστικό της Mάργκοτ Ρόμπι

Βελτιώνει την όραση

Το λυκοπένιο είναι επίσης καλό για τα μάτια μας, ενώ οι ντομάτες περιέχουν επίσης λουτεΐνη και β-καροτίνη, που επίσης συμβάλουν στην καλύτερη όραση, προστατεύοντας επίσης από ασθένειες των ματιών

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα

Τα υγρά και οι φυτικές ίνες της ντομάτας είναι εξαιρετικά βοηθητικά αν έχετε συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτού του είδους που δεν αντέχουν την οξύτητα της μαγειρεμένης ντομάτας, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημά τους. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευθείτε έναν διατροφολόγο.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Η ντομάτα δρα σαν προστατευτική τροφή για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου Β, αφού η κατανάλωσή της συνδέεται με μείωση του ρίσκου για εγκεφαλικό ή έμφραγμα τα οποία μπορεί να πυροδοτήσει αυτός.

3 βραδινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Προστατεύει το δέρμα

Ο συνδυασμός της ντομάτας με την ελιά και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ενισχύει και την παραγωγή προ-κολλαγόνου, που κρατά το δέρμα σφριγηλό και νεανικό

Παρέχει προστασία απέναντι στον καρκίνο

Το λυκοπένιο της ντομάτας θεωρείται ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο, αφού η αυξημένη περιεκτικότητά του στο αίμα έχει συνδεθεί με λιγότερα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα, των ωοθηκών και του στομαχιού.

Σύνταξη: Ναταλία Πετρίτη

Πηγή

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top