Oι υγιεινές τροφές και οι θερμίδες τους

Κινόα, μαύρη σοκολάτα, ζυμαρικά ολικής και αβοκάντο

Έχεις αποφασίσει να βάλεις στη διατροφή σου υγιεινές τροφές και πολύ καλά κάνεις. Αλλά ποιος είπε ότι ακόμη και αυτές δεν θέλουν μέτρο στην κατανάλωση τους;

Δες λοιπόν πιο κάτω τις θερμίδες τους και τα γραμμάρια που είναι η μια μερίδα για να μην το παρακάνεις. 

Κινόα

Θερμίδες: 222 ανά φλιτζάνι Προτεινόμενο ημερήσιο όριο: 1/2 φλ.
Σε αντίθεση με τα άλλα σιτηρά, η κινόα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των 9 βασικών αμινοξέων, λιγότερους υδατάνθρακες και επαρκή επίπεδα υγιεινών για την καρδιά μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα κακά νέα; Η κινόα έχει επίσης περισσότερες θερμίδες από τα μακαρόνια ή το ρύζι, οπότε είναι εύκολο να το παρακάνεις. Προτίμησε να την τρως μαζί με πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά, όπως kale και κουνουπίδι, για να μεγιστοποιήσεις την ποσότητα ελαχιστοποιώντας τις θερμίδες.  

Μακαρονάδα /Φωτογραφία από τον χρήστη Lisa στο Pexels

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Θερμίδες: 200 ανά φλιτζάνι Συνιστώμενο ημερήσιο όριο: 1/2 φλ.

Τα ζυμαρικά που φτιάχνονται από αλεύρι ολικής αλέσεως έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη από τα κανονικά. Είναι επίσης πλούσια σε συστατικά όπως φυλλικό οξύ και θειαμίνη, που είναι βασικά και τα δύο για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Διάβασε τη διατροφική ετικέτα για να βεβαιωθείς πως δεν είναι ζυμαρικά από σιτάρι με λίγο αλεύρι ολικής αλέσεως.  

Μαύρη σοκολάτα

Θερμίδες: 170 ανά 30 γρ. Συνιστώμενο ημερήσιο όριο: 30-60 γρ.

Χαμηλότερη σε σάκχαρα από τη σοκολάτα γάλακτος (και σχεδόν από κάθε άλλο γλυκό), η μαύρη σοκολάτα –με τουλάχιστον 70% κακάο– είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή. Ακόμα όμως και η πιο σκούρα σοκολάτα έχει κάποιες θερμίδες, οπότε περιορίσου σε ένα με δύο τετραγωνάκια και τύλιξε την υπόλοιπη για άλλη φορά!  

Αβοκάντο

Θερμίδες: 300 ανά 200 γρ. φρούτου Συνιστώμενο ημερήσιο όριο: 1/2 αβοκάντο
Αν φας μισό αβοκάντο το μεσημέρι, μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη για ώρες μετά, βρέθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition Journal. Δεν είναι όμως η μελέτη αυτή ο μοναδικός λόγος για να διαλέξεις αυτό το φρούτο, καθώς έχει βρεθεί πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Το αβοκάντο περιέχει 29 γρ. λιπαρά και, φυσικά, πρόκειται για υγιεινά, μονοακόρεστα λιπαρά, είναι σημαντικό όμως να ελέγχεις την ποσότητα.

 

Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή: Mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top