Πεπόνι ή καρπούζι; Τι να επιλέξεις

Δείτε δυο δροσερές συνταγές

σαλάτα με καρπούζι-σαλάτα με πεπόνι

Στην ουσία, σε αυτή τη "μάχη" δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος. Εξαρτάται τι προτιμάς γευστικά, αλλά να ξέρεις πως έχουν αρκετά κοινά.

Έξυπνα σνακς για να μην πεινάσεις το καλοκαίρι

Και τα δύο φρούτα είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες και φτωχά σε θερμίδες. Συγκεκριμένα, το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την καλή όραση στο σκοτάδι και λικοπένιο που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την καρδία. Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών,  οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και μειώνουν την εμφάνισή της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, περιέχει τη βιταμίνη Β6, η οποία είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Από την άλλη, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα κύριο αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην ενίσχυσή του ανοσοποιητικού, αλλά είναι και σύμμαχος για λαμπερό δέρμα. Ακόμη, στο πεπόνι θα βρούμε το αντιπηκτικό χημικό, τη αδενοσίνη, μια ουσία η οποία βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Διατήρησε το βάρος σου με απλούς τρόπους!

Και τα δύο φρούτα μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας διατροφολόγιο τόσο γιατί μας δροσίζουν όσο και γιατί μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που είναι και τα δύο φρούτα φτωχά σε θερμίδες, η παγίδα βρίσκεται στην ποσότητα, μιας και πολλές φορές καταναλώνουμε τα φρούτα αυτά ως βραδινό γεύμα, με αποτέλεσμα να προσθέτουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα. Θα συμβούλευα λοιπόν να καταναλώσετε τα φρούτα αυτά ως σνακ, για παράδειγμα μια λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι μαζί με 2 λεπτές φέτες χαλούμι με μειωμένα λιπαρά και μια φρυγανιά ή ένα μικρό κριθαρένιο παξιμάδι. Ακόμη, θα σας συμβούλευα να φτιάξετε δροσιστικούς χυμούς ή smoothies με γιαούρτι ή φρουτοσαλάτες. Επιπλέον, θα πρότεινα στους πιο τολμηρούς να προσθέσουν στη σαλάτα τους κύβους καρπούζι ή πεπόνι. Τέλος, το καρπούζι ταιριάζει με λευκά τυριά όπως τυρί φέτα και το πεπόνι ταιριάζει με το προσούτο.

Συνταγές

Σαλάτα με καρπούζι


Υλικά


Για τη σαλάτα

3 φλιτζάνια σπανάκι
1/4 αβοκάντο σε κύβους
1/2 φλιτζάνι φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες κομμένες στη μέση
1 φλιτζάνι καρπούζι σε μικρά κομματάκια
μια χούφτα αμυγδαλόψιχα

Για τη σως

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
2 κουταλάκια της σούπας ξίδι βαλσάμικο 
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε όλα τα υλικά για τη σως μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας.
Ραντίζετε τη σαλάτα με τη σως.

Σαλάτα µε πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα

Υλικά για 4 άτομα 

2 φλιτζάνια του τσαγιού μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
1 ματσάκι ρόκα
4 λιαστές ντομάτες
4 φέτες πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα)
4 φέτες προσούτο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φλούδες πικάντικη γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
Για τη σως 

1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο 
2 λιαστές ντομάτες
1/2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 πρέζα αλάτι 

Εκτέλεση

Αραδιάζετε το προσούτο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το ψήνετε για 15΄ στους 200οC, να γίνει τραγανό. Το αφήνετε να κρυώσει.  Πλένετε και στραγγίζετε καλά όλα τα λαχανικά. Τα στήνετε σε ανοιχτή πιατέλα.  Ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτετε.  Στρώνετε το πεπόνι γύρω-γύρω.  Ψιλοκόβετε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας.  Τοποθετείτε τα υλικά για τη σως στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε (Θα γίνει σαν κρέμα).  Περιχύνετε τη σαλάτα.

Γράφει η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα 

Πηγή: https://mylife.com.cy/

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top