Δίκταμος: Το θεραπευτικό φυτό με τις δεκάδες δράσεις - Ποια τα οφέλη του

Προστατεύεται με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και προεδρικό διάταγμα!

Πράσινο Τσάι

Ο δίκταμος είναι φρύγανο της Κρήτης και βρίσκεται σε όλα τα βουνά του νησιού κι όχι μόνο στη Δίκτη, όπως το θέλει το όνομά του. 

Πάντως, η πιο γλαφυρή που αναφέρεται, είναι ο έρωντας, όχι τόσο για την αφροδισιακή του ιδιότητα, όσο επειδή η συλλογή του είναι τόσο δύσκολη που παρομοιάζεται µε τα βάσανα του έρωτα. 

Xαλβάς: Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων ή με ταχίνι;

Προστατεύεται με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και προεδρικό διάταγμα.

Θα το βρείτε αλλιώς ως στοµατόχορτο, έρωντας, αδίχταμος, αδίχταµος, δίκταµνο, δίταµο, λιβανόχορτο, σταµνόχορτο κ.ά.

Αναφορές στα οφέλη του δίκταμου βρίσκονται σε κείμενα όλων των ιστορικών περιόδων και του αποδίδουν ευρύ πεδίο δράσης, ενώ για τους Κρητικούς αποτελεί ένα είδος πανάκειας για κάθε ασθένεια, σωματική και πνευματική. 

Ουρική αρθρίτιδα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Θεραπευτικές ιδιότητες

• Γνωστό από τη Μινωική περίοδο, το Δίκταμο προτάθηκε από τον Ιπποκράτη για την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

• Το δίκταμο είναι εξαιρετικό ρόφημα, ιδιαίτερα γνωστό για τις αρωματικές αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος.

• Θεωρείται αντισπασμωδικό τονωτικό και αντιδιαβητικό. Στην Κρήτη το ονομάζουν και επουλωτικό των θεών (περιγράφεται έτσι ήδη από την εποχή του Θεόφραστου), λόγω της επουλωτικής του δράσης.

• Το δίκταμο δρα ως αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό ενώ έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση.

Πηγή: allyou.gr
 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top