Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Ζαο Βου-Κι

Τα έργα του πωλούντο από 1 εκατ. δολάρια

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Ζαο Βου-Κι

​Ο κινεζικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος Ζάο Βου Κι, ένας από τους "μετρ" της λυρικής αφαίρεσης, πέθανε την Τρίτη στην Ελβετία, σε ηλικία 93 ετών.

Χτυπημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ο ζωγράφος που βρισκόταν στο επίκεντρο μιας πικρής οικογενειακής δικαστικής διαμάχης, είχε νοσηλευτεί δύο φορές από το τέλος του Μαρτίου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του γιου του.

Γεννημένος στο Πεκίνο, ο Ζάο εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1948 και έγινε ένας από τους "μετρ" της λυρικής αφαίρεσης, μαζί με τον Πιερ Σουλάζ και τον Χανς Χάρτουνγκ. Έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα το 1964.

Τα έργα του πωλούντο τακτικά από 1 έως 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασίες. Ένα από αυτά, το "Φόρος τιμής στον Toυ Φου" (1956) πουλήθηκε στο ποσό των 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2008 από τον οίκο Κρίστις στο Χονγκ Κονγκ.

Η τύχη του Ζαο Βου Κι που ζούσε στην Ελβετία από το φθινόπωρο του 2011 με παρότρυνση της συζύγου του, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής και οικογενειακής διαμάχης: ο γιος του κατηγορεί τη θετή μητέρα του, Φρανσουάζ Μαρκέ, ότι μετακόμισε μαζί με τον ζωγράφο στην Ελβετία για να πάρει στα χέρια της το ανεκτίμητο έργο του.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top