Βρέθηκαν οστά και εργαλεία των Νεάντερταλ σε σπήλαιο της Μάνης

Στο σπήλαιο Καλαμάκια στη δυτική ακτή της περιοχής

Βρέθηκαν οστά και εργαλεία των Νεάντερταλ σε σπήλαιο της Μάνης
​Στο σπήλαιο Καλαμάκια στη δυτική ακτή της Μάνης εντοπίστηκαν οστά και εργαλεία των Νεάντερταλ .
Την έρευνα έκανε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν την πεποίθηση πως ήταν ισχυρή η παρουσία των Νεάντερταλ στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης εξέλιξης «Journal of Human Evolution» κι έγινε με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού πανεπιστημίου «Έμπερχαρντ Καρλς» του Τίμπιγκεν. Ακόμη σ’αυτήν συμμετείχαν ο Ανδρέας Δάρλας και η Ελένη Ψαθή από τις Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της βόρειας και της νότιας Ελλάδας αντίστοιχα, καθώς και άλλοι γερμανοί και αμερικανοί ερευνητές.
Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία χρονολογούνται προ 39.000 έως 100.000 ετών περίπου, σε βάθος 20 μέτρων. Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκαν 10 δόντια κι ένα τμήμα κρανίου, που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά, που θεωρούνται Νεάντερταλ με βάση τη μορφολογία των οστών.
Οι Νεάντερταλ εισήλθαν στο έδαφος ��ης Ευρώπης πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν τους προγόνους μας και έζησαν στη «γηραιά ήπειρο» έως πριν από 35.000 χρόνια τουλάχιστον (σε μερικά απομονωμένα μέρη, όπως η Ιβηρική χερσόνησος ίσως και έως πιο πρόσφατα).
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top