Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Έφτασε η στιγμή των αποφάσεων

Τα πέντε μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Συνεδριάζουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ με βασικό θέμα στο τραπέζι την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μετά και από τις νέες απειλές Πούτιν για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κρύψει τους φόβους τους ότι οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια θα προκαλέσουν οικονομική και πολιτική καταστροφή στην ΕΕ.

Ενέργεια: Ικανοποίηση Μαξίμου για την αφύπνιση ΕΕ σε φυσικό αέριο - πλαφόν 

Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την επιβολή ανώτατης τιμής στην τιμή του φυσικού αερίου, δίνοντας τη γραμμή στην οποία θα κινηθούν και οι υπουργοί Ενέργειας. 

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ζήτησε επίσης μια ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, με τα ενδεχόμενα να περιλαμβάνουν ακόμα και την κοινή αγορά.

Τα πέντε μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης η Κομισιόν

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την πρόταση περί εισαγωγής πλαφόν στο φυσικό αέριο, ωστόσο ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε πως θεωρεί ζωτικής σημασίας μια παρέμβαση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ενεργειακού κόστους.

Παρ’ όλ’ αυτά, η πρόταση αυτή, αν υιοθετηθεί τελικά, δε φαίνεται να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης, αλλά θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα. 

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Φυσικό αέριο: Διχασμένη η Ευρώπη για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν 

Η πρόταση του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, φαίνεται ότι δε θα περάσει τόσο εύκολα. 

Όπως αναφέρει το Politico, οι απόψεις παραμένουν διχασμένες. Η Γερμανία για παράδειγμα, η οποία βιώνει πιο έντονα τις συνέπειες από τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η διακοπή του αερίου θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις για όλη την ΕΕ. 

Στροφή από το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης

«Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αν η Επιτροπή αποφασίσει να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που αγοράζεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα υποστήριζε ένα τέτοιο μέτρο».

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους, ετοιμάζει η Κομισιόν

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον περιορισμό της τιμής όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με Πολωνό διπλωμάτη, ο οποίος μίλησε στο Politico.

Επιφυλακτικοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και για το ζήτημα της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη η Ρωσία, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε για παράδειγμα ότι η ΕΕ χρειάζεται «μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η Τσεχία από την πλευρά της θέλει να αφαιρεθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της αυριανή έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας. 

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Τζόζεφ Σικέλα, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία, αλλά όχι λύση.

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης

Οι Τσέχοι, που ασκούν την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν συντάξει έναν κατάλογο προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες», προσωρινή αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, περιορισμού εσόδων από παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αξιολόγηση του αντίκτυπου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

Όμως, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, δεν έχει προταθεί ακόμη νομοθεσία και η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής θα αφορά περισσότερο τη συζήτηση εθνικών απόψεων, με τις επίσημες συνομιλίες να πραγματοποιούνται στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας τον Οκτώβριο. 

Φυσικό αέριο: Πλαφόν ή αποσύνδεση από το ρεύμα εξετάζει η ΕΕ

Ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν μάλιστα δήλωσε ότι η επίσημη πρόταση της ΕΕ θα έρθει μόνο μετά την ομιλία της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ενεργειακή κρίση: Παίρνουν μέτρα οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο χειμώνα

Πολλές χώρες - μέλη ανακοίνωσαν ήδη μέτρα στήριξης για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

TIME: Ο πιο δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα με αντάλλαγμα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Βερολίνο.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν επιβάλει όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις, ενώ κάποιες  ετοιμάζουν την επιβολή φόρων στα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια θα κατανείμουν στους καταναλωτές.

Ενέργεια: Μαραθώνιος ο υβριδικός πόλεμος Δύσης - Ρωσία

Αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg εκτίμησαν ότι  ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα είναι μαραθώνιος και όλα θα κριθούν στις αντοχές, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και των λαών. 

Ενεργειακός «πόλεμος»: Κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream ο Πούτιν

Όπως είπαν, ο φετινός χειμώνας δε θα είναι ο μοναδικός δύσκολος για τις τιμές στην ενέργεια, αλλά ότι το ράλι, η ανασφάλεια και το υψηλό κόστος θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι και το 2025, οπότε προβλέπεται η σταδιακή αποκλιμάκωση.

«Η Ευρώπη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα. Τα κράτη ενδέχεται να μην μπορούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το επόμενο καλοκαίρι στον βαθμό που κατάφεραν φέτος», δήλωσε στο Bloomberg ο Niek Den Hollander, εμπορικός διευθυντής της γερμανικής Uniper.

Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

«Κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2027 είναι που θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να υποχωρούν στα επίπεδα των αρχών του 2021», προέβλεψε ο Ed Morse, επικεφαλής έρευνας προϊόντων στην Citigroup, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα εξαγωγής LNG «δεν αυξάνεται μέσα σε μία νύχτα».

«Δεδομένης της εξάρτησης που ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια, θα προκληθεί καταστροφή στη ζήτηση. Ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει. Θα οδηγούμε το αυτοκίνητό μας σπανιότερα, θα ανοίγουμε τη θέρμανση πιο αραιά, θα ανοίγουμε τα φώτα πιο σπάνια και θα πρέπει να ζούμε με μία περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της Tellurian.

Τραβά το σχοινί η Ρωσία - Νέα αναστολή στις παραδόσεις φυσικού αερίου

«Θα επιστρέψουμε σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Οι διακυμάνσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα», δήλωσε επίσης ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της νορβηγικής Equinor.

Ενεργειακή κρίση: Λύση η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας σημείωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιδιώξει να μειώσει τις τιμές, συγκεντρώνοντας την αγοραστική της δύναμη σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, αντί κάθε χώρα της ΕΕ και οι αντίστοιχοι προμηθευτές ενέργειας να υποβάλλουν ξεχωριστές προσφορές για συμβόλαια και να έρχονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Απίστευτα μέτρα από Γερμανία: Σβήνουν φώτα και θέρμανση για εξοικονόμηση

«Υπάρχει μια ευκαιρία να επηρεαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου μέσω της καλής και δομημένης αγοραστικής συμπεριφοράς», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ επεδίωκε να καταστήσει δυνατές τις «κοινές αγορές» φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Επιτροπή δημιούργησε ήδη μια εθελοντική πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου τον Απρίλιο, αλλά από τις αρχές Αυγούστου δεν είχε ολοκληρωθεί καμία αγορά. Η Γερμανία ήταν δύσπιστη σχετικά με την ιδέα όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top