Φυσικό αέριο: Πλαφόν ή αποσύνδεση από το ρεύμα εξετάζει η ΕΕ

Παροχή ενέργειας με... δελτίο «βλέπει» το Bloomberg

«Πόλεμος» Μόσχας - Δύσης για το πλαφόν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο / Bίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Star

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό, περισσότεροι οι δικαιούχοι

Το έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

σκοτάδι Γερμανία

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αέριου από τη Ρωσία

Οι υπουργοί θα εξετάσουν, επίσης, την προσφορά «έκτακτης πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης» για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου

Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, ανάμεσα στις προτάσεις που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας είναι και η παροχή ενέργειας με... δελτίο στην Ευρώπη, σενάριο που αποκαλύπτει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον φετινό χειμώνα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.

Σαρλ Μισέλ: «Μπορούμε να αποσυνδέσουμε τον αντίκτυπο που έχει το φυσικό αέριο στην ηλεκτρική ενέργεια»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο RTL σημείωσε ότι πριν από το καλοκαίρι οι αρχηγοί των κρατών - μελών είχαν ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η Κομισιόν κινήθηκε γρήγορα, όπως η αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

«Για παράδειγμα στην αποθήκευση του φυσικού αερίου, υπήρχε καλή συνεργασία της Επιτροπής και των κρατών - μελών» είπε ο Σαρλ Μισέλ. 

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι «μπορούμε να αντιδράσουμε στον φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν διάφορες πιθανές τεχνικές σε σχέση με αυτό και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε επίσης να ενεργήσουμε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει να αποσυνδέσουμε τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια». 

Ενεργειακή κρίση: Απειλές από Ρωσία – Το σχέδιο της Ευρώπης για πλαφόν

Σε ερώτηση για τη σχέση του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι υπάρχει μία πολύ καλή επαγγελματική σχέση, αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο, η Κομισιόν και το κοινοβούλιο είναι οι πυλώνες που κάνουν την ΕΕ να λειτουργεί. 

συσκότιση

Οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα για την εξικονόμηση ενέργειας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

Όσον αφορά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι «δεν επιτίθεται μόνο στον ουκρανικό λαό. Επιτίθεται στο δημοκρατικό μοντέλο, επιτίθεται στην ελευθερία, γιατί είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης». 

Ενεργειακό: Απλά βήματα για να «κάψετε» λιγότερο ρεύμα

Τέλος, σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η συμβουλή στον Πρόεδρο της Ρωσίας, απάντησε «να αποσύρει τα στρατεύματα».

Φυσικό αέριο: Πόσα είναι τα αποθέματα της Ευρώπης

Αυτή τη στιγμή οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 79,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβριο, μπορεί να έχει υπερβεί τον στόχο της πλήρωσης κατά 80% μέχρι το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση, να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για περίπου τρεις μήνες. Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο των αποθηκών της ΕΕ, το αποθηκευμένο αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης.

Αν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση του καυσίμου, οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Ευρώπης θα αδειάσουν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας δεδομένων ICIS, ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ρέει όλο τον χειμώνα και ο καιρός δε θα είναι ασυνήθιστα κρύος.

Όπως αναφέρει η ICIS, για να αποφευχθεί μια κρίση εφοδιασμού τον χειμώνα, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό θα σήμαινε ότι μετά τον χειμώνα, οι αποθήκες θα είναι γεμάτες κατά 45%, αν η Ρωσία συνέχιζε να στέλνει φυσικό αέριο και κατά 26% αν η Ρωσία μείωνε τις ροές από τον Οκτώβριο.

G7: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου αποφάσισαν οι υπουργοί οικονομικών

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή.

Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, ενώ το επίπεδο των τιμών θα επανεξετάζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Πλαφόν στην τιμή του ρεύματος σχεδιάζει η Ευρώπη

«Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top