Ενεργειακή κρίση: Απειλές από Ρωσία – Το σχέδιο της Ευρώπης για πλαφόν

«Πλήρης παραλογισμός η επιβολή πλαφόν»

Συνεχίζονται οι απειλές από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με το πετρέλαιο καθώς ο Αλεξάντερ Νόβακ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε χτες πως η χώρα θα σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS ο Νόβακ υπογράμμισε πως «Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές. Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά».

Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπαίνει στο τραπέζι των G7 που συνεδριάζουν σήμερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ εξήγησε πως «αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».

Ο Νόβακ, επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «πλήρη παραλογισμό».

Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας βάζει η Ευρώπη - Στις 14/9 οι ανακοινώσεις

«Αυτή η παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο κρίσιμης βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο στην αποσταθεροποίηση της της αγοράς πετρελαίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως πρώτα από όλα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι σήμερα ήδη πληρώνουν υψηλές τιμές για τους ενεργειακούς πόρους, θα πληρώσουν αυτό το μέτρο ενώ προειδοποίησε πως ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά.

«Κάτι τέτοιο θα διαταράξει πλήρως την αγορά» ανέφερε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην Κίνα και στην Ινδία τονίζοντας πως «δεν έχω ακούσει ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν συμφωνήσει. Δεν έχουμε ακούσει από άλλους παραγωγούς πετρελαίου, που συμμετέχουν στην αγορά, τουλάχιστον μία θετική απάντηση για αυτόν τον παραλογισμό που συζητείται».

Τα σχέδια της Κομισιόν για την ενέργεια 

Από την πλευρά της, η Κομισιόν θέλει να παρουσιάσει τα πιθανά σενάρια στα κράτη μέλη την επόμενη Παρασκευή και η Ε.Ε. αναμένεται να προτείνει άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει μπει σε πρώτο πλάνο, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ενέργεια: Πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η ΕΕ – Τα τρία σενάρια

Στα άμεσα αυτά μέτρα συμπεριλαμβάνονται: 

  • πλαφόν στην τιμή του ρεύματος / φυσικού αερίου, κατά το ισπανικό μοντέλο που έχει δοκιμαστεί και μέχρι τώρα αποδίδει
  • έκτακτος φόρος στους παραγωγούς ενέργειας, κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα της Ε.Ε. συμπεριλαμβάνονται:

  • η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή ενέργειας
  • ο διαχωρισμός των παραγωγών ενέργειας, να υπάρξει, δηλαδή, άλλη τιμολόγηση για ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και άλλη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • να κάνουν προσφορές οι παραγωγοί ενέργειας για συμβόλαια και να επιλέγεται το φθηνότερο

Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας στο έκτακτο συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top