Ενέργεια: Πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η ΕΕ – Τα τρία σενάρια

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει της 9ης Σεπτεμβρίου

«Φωτιά» έχουν πάρει οι διαβουλεύσεις για την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει μπει σε πρώτο πλάνο, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο έχουν πέσει στο τραπέζι.

Πλαφόν στην τιμή του ρεύματος σχεδιάζει η Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Τα τρία σενάρια που εξετάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η επιβολή πλαφόν περιλαμβάνεται στα σενάρια που φέρεται ότι μελετά η ΕΕ ως απάντηση στην πρωτοφανή κρίση της αγοράς ενέργειας.

Ήδη, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν θέσει ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος ενέργειας.

Νεκρό 20 μηνών μωρό από φονικό χαλάζι στην Ισπανία - 32 τραυματίες

Ωστόσο, αρκετοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει πρόβλημα επάρκειας, εάν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη προσφορά στις τιμές που θα όριζε η Ευρώπη.

Ποιες συσκευές «καίνε» περισσότερο ρεύμα – Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό

Αγωγοί φυσικού αερίου

Η επιβολή πλαφόν περιλαμβάνεται στα σενάρια που φέρεται ότι μελετά η ΕΕ ως απάντηση στην πρωτοφανή κρίση της αγοράς ενέργειας / AP

Το δεύτερο σενάριο αφορά πλαφόν στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Η πρόταση επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, κατά το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, θα είναι και η εισήγηση του Βερολίνου στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου.

Τραβά το σχοινί η Ρωσία - Νέα αναστολή στις παραδόσεις φυσικού αερίου

Το σενάριο ενός τέτοιου πλαφόν προϋποθέτει την αγορά του φυσικού αερίου σε συγκεκριμένη τιμή, αλλά την κάλυψη της διαφοράς με την τιμή TTF -τιμή εισαγωγής από τους κρατικούς προϋπολογισμούς είτε από κονδύλια που θα πρέπει να διαθέσει η ΕΕ, κεντρικά. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί θα σηκώσουν το βάρος της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου, για να απαλλάξουν από αυτό την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τους καταναλωτές.

Οικονόμου: Δεν υπάρχει σχέδιο για διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα

Τέλος, το τρίτο σενάριο προβλέπει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένεται να επαναφέρει στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου την πρότασή της για μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου έναντι αποζημίωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top