Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά δεν υπάροχυν ξύλα»

Φωτιά στις τιμές των καυσόξυλων έχει βάλει η αυξημένη ζήτηση, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η ζήτηση για ξύλα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, με αποτέλεσμα… όποιος δίνει τα περισσότερα χρήματα να παίρνει σύντομα καυσόξυλα. Αν και στο «σύντομα» είναι σχετικό, καθώς η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και εβδομάδες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει και ποιοι κερδίζουν - Δείτε παραδείγματα

Με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να έχουν φτάσει στα ύψη, πάρα πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα καυσόξυλα και στα πέλετ.

Ενεργειακή κρίση: Απειλές από Ρωσία – Το σχέδιο της Ευρώπης για πλαφόν

Ενέργεια: Πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η ΕΕ – Τα τρία σενάρια

«Πέρυσι, η καλύτερη ποιότητα πέλετ κόστιζε περίπου 230 ευρώ ο τόνος, συν ΦΠΑ. Φέτος, φτάνει τα 500 ευρώ, δηλαδή έχει υπερδιπλασιαστεί», τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου.

Ενεργειακό: Τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Στα καυσόξυλα οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμη και πάνω από 50%, ανάλογα με το είδος ξύλου / Eurokinissi

Και στα καυσόξυλα, όμως, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Από 100 ευρώ τον τόνο το 2021, φέτος έχουν πάει στα 150 ευρώ ο τόνος, όσον αφορά την οξιά. Η βελανιδιά, από την άλλη, πήγε από τα 120 ευρώ, στα 200 ευρώ ο τόνος.

Ισπανία: Μειώνει το ΦΠΑ του φυσικού αερίου στο 5% από το 21%

«Όλοι ζητούν καυσόξυλα, αλλά δεν υπάρχουν γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί υλοτόμοι για τα δέντρα. Δεν υπάρχουν πια “χέρια”», δηλώνει ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέας και πρασίνου Νευροκοπίου, Φώτης Φιλιππίδης.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε και η λύση των βουλγαρικών καυσόξυλων, τα οποία ήταν πιο φθηνά αλλά υποδεέστερα ποιοτικά. Φέτος δεν υπάρχουν ούτε αυτά καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη στη γειτονική χώρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top