Ενεργειακή κρίση: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Σήμερα οι ανακοινώσεις για να βγάλουμε χειμώνα

Νέα μέτρα στήριξης των πολιτών προανήγγειλε ο Γιάννης Οικονόμου

Την ώρα που η Ρωσία απειλεί να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

Στροφή από το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα παρουσιάσουν στις 10:00 τα νέα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. 

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τον διορισμό από τους δημόσιους φορείς ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο για την παρακολούθηση του συνόλου κτιρίων και εγκαταστάσεων. 

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους, ετοιμάζει η Κομισιόν

Προβλέπει ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και ρύθμιση της θερμοκρασίας τους. 

Από τους εργαζόμενους του δημοσίου έχει ζητηθεί να μην κατασπαταλούν ενέργεια όπως για παράδειγμα να μη λειτουργούν κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα, και ανά 2 με 3 ώρες να γίνεται διάλειμμα 10 λεπτών που θα κλείνει ο κλιματισμός και θα ανοίγουν τα παράθυρα για αερισμό.

Κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη η Ρωσία, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τη δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη. Η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212 χιλιάδων κτιρίων του δημοσίου ανήλθε σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ για 4.450 γιγαβατώρες ενώ το 2021 αυξήθηκε στις 5.236 κιλοβατώρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ.

Φυσικό αέριο: Πλαφόν ή αποσύνδεση από το ρεύμα εξετάζει η ΕΕ

Για το 2022 αναμένεται να παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ευρώπη

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. 

TIME: Ο πιο δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στην Ιταλία ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19 ° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν. 

Στη Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα. 

Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top