TIME: Ο πιο δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Με το θρίλερ της Gazprom σε πλήρη εξέλιξη και την προοπτική για έναν παγωμένο χειμώνα να φαντάζει απολύτως ρεαλιστική για την Ευρώπη, η Ελλάδα προετοιμάζεται με έκτακτα μέτρα για τη στήριξη  πολίτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Παράλληλα το αμερικανικό περιοδικό TIME σε ένα δυσοίωνο δημοσίευμα εκτιμά πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με «τον χειρότερο χειμώνα στην Ευρώπη από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το 1944 έως το 1945».

Ενεργειακός «πόλεμος»: Κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream ο Πούτιν

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF. Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει το άρθρο.

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει ενίσχυση για το φυσικό αέριο σε δυο άξονες: ΕΦΕ Στο τραπέζι είναι η απευθείας στήριξη για τους φουσκωμένους λογαριασμούς αλλά και η παροχή κινήτρων για όσους θέλουν να μετατρέψουν τον λέβητα αερίου σε πετρελαίου που είναι οικονομικότερο αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό, περισσότεροι οι δικαιούχοι

Συναγερμός και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Συναγερμός για την ενέργεια έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, αναμένοντας μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας ενώ στις 14 του μήνα, η πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Εβδομάδα αποφάσεων για ενέργεια και ακρίβεια

Μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom για επ' αόριστον διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord-Stream 1, η Γερμανία υιοθετεί το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των πολιτών μέχρι σήμερα. 

Στη Βρετανία, η Λιζ Τρας (πιθανότερη διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον) δεσμεύθηκε να αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής, αν κερδίσει την πρωθυπουργία.

Αύριο ανακοινώνεται ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα αναλάβει και τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στην Τσεχία (που έχει τώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ακροαριστεροί και ακροδεξιοί διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους. Ζητούν παραίτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού. Τον κατηγορούν ότι στηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

Φυσικό αέριο: Κλείνει επ' αόριστον η στρόφιγγα του Nord Stream στην Ευρώπη

Στη Φινλανδία, η κυβέρνηση ετοιμάζει εγγυήσεις οικονομικής ρευστότητας πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ (ΕΦΕ BLOOMBERG) στον τομέα της ενέργειας, για να αποτραπεί μια σκανδιναβική οικονομική κρίση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top