Ενεργειακός «πόλεμος»: Κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream ο Πούτιν

Για διαρροή λαδιού μιλά η Gazprom – Την εκθέτει με απάντηση η Siemens

Ενεργειακό «πόλεμο» με την Ευρώπη έχει ξεκινήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον αγωγό Nord Stream να μην ανοίγει ούτε σήμερα, Σάββατο.

Ο Nord Stream 1 είχε κλείσει για τρεις ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες και η ροή του προς Γερμανία θα εκκινούσε ξανά σήμερα.

Φυσικό αέριο: Κλείνει επ' αόριστον η στρόφιγγα του Nord Stream στην Ευρώπη

Ωστόσο, η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως δε θα επανεκκινήσει η λειτουργία του ακόμη.

Κάνοντας λόγο για βλάβη στον κινητήρα της τουρμπίνας, η εταιρεία απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικαλείται διαρροή λαδιού μηχανής.

Τραβά το σχοινί η Ρωσία - Νέα αναστολή στις παραδόσεις φυσικού αερίου

Η Gazprom αναφέρει ότι η βλάβη εντοπίστηκε στο σταθμό συμπιεστών Πορτοβάγια, με τον έλεγχο να πραγματοποιείται μαζί με εργαζόμενους από τη Siemens - τη γερμανική εταιρεία που συνδράμει στη συντήρηση του αγωγού.

Έτσι, οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν σταματήσει μέχρι να μπορέσει να διορθωθεί αυτό.

Τελευταίο «αντίο» Πούτιν σε Γκορμπατσόφ με ένα μπουκέτο κόκκινα λουλούδια

Η Siemens, από την πλευρά της, εκθέτει τη ρωσική εταιρεία, αναφέροντας πως δε συνιστά λόγω διακοπής της λειτουργίας της τουρμπίνας.

Αγωγός φυσικού αερίου

Η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του αγωγού /AP

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

Κομισιόν: Αναξιόπιστη η Gazprom

Στην αντεπίθεση πέρασε η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας τη Gazprom «αναξιόπιστη».

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Ανόβερο: Τέλος το ζεστό νερό σε όλα τα δημόσια κτήρια

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο, αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

G7: Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Απειλές από Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης.

Κωδικός «μείωση λογαριασμών ρεύματος» στην Ε.Ε.   

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή.

Ενέργεια: Πήραν φωτιά οι τιμές στα καυσόξυλα και τα πέλετ

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η Ρωσία, από την άλλη, απειλεί με διακοπή των εξαγωγών προς όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top