Τελευταίο «αντίο» Πούτιν σε Γκορμπατσόφ με ένα μπουκέτο κόκκινα λουλούδια

Δε θα παραστεί στην κηδεία ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με ένα μπουκέτο κόκκινα λουλούδια, αποχαιρέτισε σήμερα τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ.

Θάνατος Γκορμπατσόφ: «Σπάνιος ηγέτης, παρέδωσε έναν ασφαλέστερο κόσμο»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δε θα παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στάθηκε μπροστά στο ανοιχτό φέρετρο του Γκορμπατσόφ και εναπόθεσε λουλούδια, αποτίνοντας φόρο τιμής.

Θάνατος Γκορμπατσόφ: Η φωτογραφία που ανέβασε ο Μητσοτάκης

Πούτιν: Δε θα παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ

Σηνειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δε θα παρευρεθεί στην κηδεία το Σάββατο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

«Γνωρίζουμε ότι η κύρια τελετή θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως και η κηδεία, αλλά το πρόγραμμα του προέδρου δεν θα του επιτρέψει να είναι εκεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε το νοσοκομείο στη Μόσχα όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γκορμπατσόφ για να «καταθέσει λουλούδια κοντά στο φέρετρό του».

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο Γκορμπατσόφ ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την πολιτική της «περεστρόικα».

Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.Το 1990 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Με τις μεταρρυθμίσεις του, ο Γκορμπατσόφ συνέβαλε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όταν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σάρωσαν την κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, ο Γκορμπατσόφ απέφυγε να καταφύγει στη βία – σε αντίθεση με προκατόχους του, που είχαν στείλει τανκς για να καταστείλουν εξεγέρσεις στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Όμως, οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν φιλοδοξίες για αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία διαλύθηκε τα επόμενα δύο χρόνια με χαοτικό τρόπο. Ο Γκορμπατσόφ πάλεψε μάταια για να αποτρέψει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Όταν έγινε γενικός γραμματέας του Σοβιετικού Κομμουνιστικό Κόμματος το 1985, σε ηλικία μόλις 54 ετών, είχε βάλει στόχο να εισάγει περιορισμένες πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις του ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Η πολιτική της «γκλάσνοστ», για τον ανοικτό διάλογο με στόχο την επίλυση προβλημάτων, επέτρεψε την μέχρι τότε αδιανόητη κριτική στο κόμμα και στο κράτος, ενώ ενθάρρυνε τους εθνικιστές που άρχισαν να πιέζουν για ανεξαρτησία στις δημοκρατίες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) και αλλού.

Γκορμπατσόφ

Πολλοί Ρώσοι δεν συγχώρησαν ποτέ στον Γκορμπατσόφ την αναταραχή που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του, θεωρώντας πως η επακόλουθη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου ήταν ένα «πολύ υψηλό τίμημα» που κλήθηκαν να πληρώσουν για τον «εκδημοκρατισμό».

Ο οικονομολόγος Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε στις 30 Ιουνίου τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο νοσοκομείο, είχε δηλώσει πρόσφατα στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda: «Μας χάρισε την ελευθερία, αλλά δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε».

​Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είχε μιλήσει για τους κινδύνους της επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας και Δύσης, προβλέποντας ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top