Τα πέντε μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης η Κομισιόν

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και τα έσοδα των εταιρειών

Τα πέντε μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που χαρακτήρισε «αστρονομικές» τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας θα διασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε!», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εισαγωγική της τοποθέτησε φρόντισε να τονίσει ότι η Ε.Ε. αύξησε την ετοιμότητά της στον ενεργειακό της εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης - γεγονός που επέτρεψε στις κοινές ευρωπαϊκές αποθήκες να βρίσκονται στο 82%.

Gazprom: Τρολάρει την Ευρώπη για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται

Επίσης, η Ε.Ε. ανέπτυξε συνεργασία για ενεργειακά ζητήματα για προμήθεια αερίου από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλους. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο φυσικό αέριο στην Ε.Ε. από ό,τι η Ρωσία. Και πραγματοποιούνται μαζικές επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU.

«Αλλά βλέπουμε επίσης ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Είμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», συμπλήρωσε.

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συνέχεια στη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων 

Στην αρχή του πολέμου, το αέριο από αγωγούς της Ρωσίας αποτελούσε το 40% του συνολικού εισαγόμενου αερίου στην Ε.Ε. Σήμερα έχει μειωθεί μόνο στο 9% των εισαγωγών φυσικού αερίου.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι», κατέληξε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

Οπότε, τα πέντε μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν, θα συζητηθούν με Υπουργούς την Παρασκευή:

  • Υποχρεωτικός στόχος για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες pick. Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.). Θα προτείνουμε να επανακατανεμηθούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη για να στηρίξουν τους ευάλωτους ανθρώπους και τις εταιρείες για να προσαρμοστούν.
  • Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
  • Τέταρτον, πρέπει να υποστηριχθούν οι εταιρείες παροχής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Διευκόλυνση της στήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.  
  • Και πέμπτον, θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο, πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

«Αυξήσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε τη λαβή της Ρωσίας στον ενεργειακό μας εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης - γεγονός που επέτρεψε στις κοινές μας αποθήκες να βρίσκονται στο 82%.

Μέσω της διαφοροποίησης αυξήσαμε τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου ή αερίου από αγωγούς από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλους. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ από ό,τι η Ρωσία. Και πραγματοποιούμε μαζικές επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU.

Αλλά βλέπουμε επίσης ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Είμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς.

Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε μια σειρά άμεσων μέτρων που θα προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Πρώτον, έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι σπάνιος. Αυτό απαιτεί έξυπνη μείωση της ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για να ισοπεδώσουμε τις αιχμές που οδηγούν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το επιτύχουμε αυτό.

Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πραγματοποιούν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους.

Ήρθε η ώρα οι καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έτσι, θα προτείνουμε να επανακατανεμηθούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη για να στηρίξουμε ευάλωτους ανθρώπους και εταιρείες για να προσαρμοστούν.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης αποκομίσει τεράστια κέρδη. Επομένως, θα προτείνουμε μια συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Επειδή όλες οι πηγές ενέργειας πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.

Τέταρτον, οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών.

Επί του παρόντος, τους ζητείται να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά, γεγονός που απειλεί την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών.

 Έτσι, θα συμβάλουμε στη διευκόλυνση της στήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις ενεργειακές εταιρείες.  

Θα επικαιροποιήσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας: Στόχος η μείωση κατά 10% στο Δημόσιο

Και πέμπτον, θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας

τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Και τώρα η δουλειά μας αποδίδει καρπούς!

Στην αρχή του πολέμου, το ρωσικό αέριο από αγωγούς ήταν το 40% του συνολικού εισαγόμενου αερίου. Σήμερα έχει μειωθεί μόνο στο 9% των εισαγωγών μας σε φυσικό αέριο.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top