Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συνέχεια στη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων 

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για την ενέργεια το φθινόπωρο και τον χειμώνα   

Συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών - επιχειρήσεων αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών. 

Νέα μέτρα στήριξης: Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Συζητήθηκε επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους, ετοιμάζει η Κομισιόν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Όλα τα σενάρια «στο τραπέζι» της κυβέρνησης για τον ενεργειακό χειμώνα

Όπως επίσης μετέδωσε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, όσα συμβαίνουν «χτυπούν καμπανάκια»  για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά επηρεάζουν και το πακέτο της ΔΕΘ. 

Τα δύο πακέτα στήριξης που ετοιμάζει η  κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ 

Τα μέλη της Ομάδας που συμμετείχαν στη σύσκεψη έβαλαν κάτω όλα τα σενάρια, με το δεδομένο πλέον ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αποκαταστήσει πλήρως τη ροή αερίου. Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καλό σενάριο και συζητάμε το μέσο και το κακό, δηλαδή να έχουμε διακοπή ροής και προς τη χώρα μας. Ως αυτή την ώρα, η Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα επάρκειας, αν η Ευρώπη, όμως, αποφασίσει κάτι που θα φέρει το γενικό κλείσιμο της στρόφιγγας, προφανώς θα επηρεασθεί και η χώρα μας.  

Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, από τους αρμόδιους Υπουργούς.    

Το φυσικό αέριο κρίνει το πακέτο της ΔΕΘ   

Όπως είναι φυσικό, η επάρκεια και η τιμή του φυσικού αερίου κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο δεν συζητήθηκε σήμερα, αλλά θα συζητηθεί αύριο σε ευρεία σύσκεψη και πάλι στο Μαξίμου. 

Μαξίμου: 300 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα ενέργειας στο πακέτο στήριξης 

Η κυβέρνηση πάντως θέλει να ανακοινώσει μόνιμα μέτρα στήριξης, αλλά πρέπει να ξέρει τις ευρύτερες συνθήκες. «Κλειδί»  όμως είναι τι θα αποφασίσει και η Ευρώπη για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, για αυτό και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τα Ενεργειακά Νίκος Τσάφος θα βρίσκεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι αποφάσεις ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top