Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας: Στόχος η μείωση κατά 10% στο Δημόσιο

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Τη δέσμη των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο ανακοινώνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η κυβέρνηση θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους δημόσιους φορείς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας», τόνισε ο κ. Σκρέκας, ζητώντας από τους δημοσίους υπαλλήλους να μην κάνουν άσκοπη κατανάλωση της ενέργειας.

Gazprom: Τρολάρει την Ευρώπη για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται

Μάλιστα, είπε πως θα γίνει ανάλογη σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τα νοικοκυριά.

«Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα πάνω από 8 δισ. ευρώ για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα ζητήσει γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από την ΕΕ.

Μέσα Μεταφοράς: Σχέδιο κυβέρνησης για φθηνές κάρτες απεριορίστων διαδρομών

«Στόχος είναι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού», είπε.

«Στόχος είναι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας

«Στόχος είναι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας / Eurokinissi

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα θα προβλέπει τρεις δράσεις:

Στροφή από το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης

•    Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα με στόχο τη μείωση της τελικής κατανάλωσης κατά 30% μέχρι το 2030

•    Δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης για τις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.

Νέα μέτρα στήριξης: Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

•    Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

-    Οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο, με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο, ο οποίος κατά προτίμηση θα είναι μηχανικός.

-    Οι υπάλληλοι θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο των φώτων και των υπολογιστών, όταν φεύγουν από την εργασίας τους.

-    Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.

-    Θα υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο

-    Προβλέπεται συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων στα δημόσια κτίρια και η ρύθμιση των θερμοκρασιών για την ορθολογική τους χρήση.

-    Προτείνεται βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού.

-    Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

-    Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.

-    Σκίαση όπου απαιτείται.

-    Βελτίωση λειτουργίας σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης

Κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση

«Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των φορέων του δημοσίου, εκτός από τα κίνητρα θα έχουμε και κυρώσεις, όπως είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, τόνισε πως οι φορείς, που δε συμμορφώνονται με τα ενεργειακά μέτρα, δε θα μπουν στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

«Για όσο καιρό ο φορέας δεν συμμορφώνεται, δεν ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος ή δεν συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία στην πλατφόρμα, δεν θα λαμβάνονται υπόψιν αιτήματα χρηματοδότησης ή στήριξης του συγκεκριμένου φορέα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος», δήλωσε, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεόδωρος Σκυλακάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top