Ουκρανία: Γρίφος οι κινήσεις της Ρωσίας – Δυσπιστία για τις προθέσεις της

Χτυπήθηκαν γραφεία της ΕΕ στη Μαριούπολη

Ψήγματα ελπίδας γέννησαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη που έδειξαν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης. 

βομβαρδισμός

Υπάρχει έντονη καχυποψία για τις προθέσεις της Ρωσίας

Ωστόσο, τόσο η Δύση, όσο και το Κίεβο παραμένουν καχύποπτοι για τις προθέσεις της Ρωσίας και τη δέσμευσή της σε όσα συμφωνήθηκαν χθες. 

Πληροφορίες Star: Πρώτα στο Κίεβο ο Δένδιας και μετά στη Μαριούπολη

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι ανακοινώσεις της Μόσχας για απόσυρση των στρατευμάτων της από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι απλά μια αλλαγή προσέγγισης για την ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων. 

Ζελένσκι: «Θετικά σημάδια, αλλά…»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πούτιν σε Μακρόν: «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη μόνο αν παραδοθούν»

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δε βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

βομβαρδισμένο κτίριο

Οι Ουκρανοί εκτιμούν πως η υποχώρηση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις είναι τέχνασμα για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Μπάιντεν: Τι είπε σε Ευρωπαίους ηγέτες για το αν φεύγουν οι Ρώσοι

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Λευκός Οίκος: «Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της, δεν τα αποσύρει»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολίασε τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, λέγοντας πως «η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία και δεν τα αποσύρει».

Ουκρανία: Θρίλερ με τα ρωσικά στρατεύματα - Αποσύρονται ή ανασυντάσσονται;

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

καταστροφή

Το Κίεβο θέλει χειροπιαστές αποδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να συμφωνήσει στην ειρήνη

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ουκρανία: Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι αν «κλειδώσει» η συμφωνία ειρήνευσης

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε γραφείο της αποστολής της ΕΕ στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα στόχος του ρωσικού πυροβολικού έγινε το γραφείο της συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη.

άνθρωποι στα χαλάσματα

Στη Μαριούπολη εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ, η EUAM έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά, χωρίς να τραυματιστεί κανένα μέλος της αποστολής. 

Ουκρανία:«Οι συνομιλίες στην Τουρκία είχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι τώρα»

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Χιλιάδες οι άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη, από την έναρξη του πολέμου 

Παράλληλα, η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ότι χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανία: Η Ρωσία χαλαρώνει προσωρινά τον κλοιό σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

«Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριύπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του δημάρχου, Βαντίμ Μποϊτσένκο. 

άνθρωπος σε βομβαρδισμένο τοπίο

Ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη είναι ακόμα αδιευκρίνιστος, καθώς υπάρχουν πολλοί μαζικοί τάφοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

Ζελένσκι: «Ο φόβος σε κάνει συνεργό»

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters, η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

στρατιώτες

Έχει καταγραφεί μια υποχώρηση περιορισμένου αριθμού στρατιωτών από τα περίχωρα του Κιέβου

Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.

Αμπράμοβιτς: Έχασε την όραση του για αρκετές ώρες

Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.

Ουκρανία

Το δράμα των αμάχων είναι ανυπέρβλητο

«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε.

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε Κατοικημένη Περιοχή Στο Κίεβο

«Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα αρκετά μικρό τμήμα των σορών μέσα στους αυτοσχέδιους τάφους που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους», δήλωσε.

«Ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε νεκροτομεία ή μεμονωμένους τάφους εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ πολλοί άρρωστοι δεν έφθασαν ποτέ σε γιατρούς για να τους περιθάλψουν», συμπλήρωσε η Μπόγκνερ.

Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να καταλάβουν το Κίεβο

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε στο Reuters πως δεν είχε «πληροφόρηση από πρώτο χέρι» σχετικά με τα θύματα του βομβαρδισμού στο θέατρο της Μαριούπολης.

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ μετακινούν επιπλέον στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη        

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας,  Τζον Κέρμπι.

Ουκρανία: «Γενοκτονία» στη Μαριούπολη - «Πάνω από 10.000 οι νεκροί»

«Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και μερικά μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

γυναίκα σε σπίτι στην Ουκρανία

Υπάρχουν φόβοι για πρόκληση επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είπε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.

Ουκρανία: Η Ρωσία προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση        

Την ίδια ώρα η Ρωσία κατηγορήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι «προκάλεσε παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ήγειρε κίνδυνο λιμού, εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Πυραυλική «βροχή» ισοπεδώνει τους Ουκρανούς

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

στρατιώτης

Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει με βεβαιότητα τις κινήσεις της Ρωσίας

Για την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

Ουκρανία: «Η Μαριούπουλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων», λέει ο δήμαρχος

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, προειδοποίησε πως «η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αυξάνει τον κίνδυνο λιμού απ’ άκρου σ’ άκρο του κόσμου», με «τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι οι πρώτοι που πλήττονται». Ο Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως «η Ρωσία ασφαλώς θα προσπαθήσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν σε βάρος της αυτές που αποσταθεροποίησαν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

«Υστερία» της Δύσης

Ο ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια πράγματι αντέτεινε ότι «οι αληθινοί λόγοι των σοβαρών αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων δεν οφείλονται στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά μάλλον στην ανεξέλεγκτη υστερία των κυρώσεων της Δύσης» σε βάρος της Μόσχας.

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, η Τζόις Εμσούγια, η σύρραξη στην Ουκρανία «απειλεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα όσον αφορά τις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη, όπως στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και (κρατών) στο Κέρας της Αφρικής».

«Πες του ότι θα τους συντρίψω» - Η απάντηση Πούτιν στον Ζελένσκι

«Οι χώρες αυτές ήδη πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τη διατροφική ανασφάλεια, την τρωτότητα των οικονομιών τους, την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων, των λιπασμάτων, που θα πλήξουν σκληρά την τρέχουσα και τις επόμενες» περιόδους σποράς και συγκομιδής, ανέλυσε η Τανζανή.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), Ντέιβιντ Μπίζλι, όπως και η Γουέντι Σέρμαν, υπενθύμισαν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών, αντιπροσωπεύουν μαζί «το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 75% των εξαγωγών ηλιέλαιου».

Επισιτιστική κρίση: «Κανένα σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα»

«Περίπου το 50% των σιτηρών που αγοράζουμε προέρχεται από την Ουκρανία και τρέφαμε 125 εκατομμύρια ανθρώπους χάρη σ’ αυτά πριν από τον πόλεμο», υπογράμμισε ο κ. Μπίζλι, προειδοποιώντας εναντίον του «καταστροφικού» αντίκτυπου της συνεχιζόμενης σύρραξης στις επιχειρήσεις του ΠΕΠ.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε πρωτοβουλία για να αμβλυνθούν οι ελλείψεις τροφίμων και ζωοτροφών που προκαλεί ο πόλεμος. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει πολυμερής δέσμευση εναντίον των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών πρώτων υλών.

Ανησυχία για την επισιτιστική κρίση - Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Ελλείψεις σιτηρών που μπορεί να προκαλέσουν ταραχές και λιμό εκφράζονται φόβοι πως θα ενσκήψουν στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στην Ασία. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπανγκλαντές και η Νιγηρία –χώρες με μεγάλους πληθυσμούς– είναι ανάμεσα στα κράτη που κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top