Ουκρανία: Θρίλερ με τα ρωσικά στρατεύματα - Αποσύρονται ή ανασυντάσσονται;

Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για τη στάση της Ρωσίας

Οι πρώτες εικόνες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο δείχνουν τους Ρώσους να αποχωρούν από περιοχές κοντά στο Κιέβο, όπως ζητήθηκε από τους Ουκρανούς και αποδέχθηκαν οι Ρώσοι διαπραγματευτές. 

Ουκρανία: Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι αν «κλειδώσει» η συμφωνία ειρήνευσης

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα η απεσταλμένη στην ουκρανική πρωτεύουσα, Λευκή Γεωργάκη, το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από βίντεο που δείχνουν τρένα να φορτώνονται με αυτοκίνητα του στρατού και τεθωρακισμένα, με προορισμό τη Λευκορωσία. Ωστόσο, ακόμα παραμένει το ερώτημα εάν όντως οπισθοχωρούν ή επανατοποθετούνται.

Ουκρανία: Η Ρωσία χαλαρώνει προσωρινά τον κλοιό σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

Ουκρανοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν τη στάση της Ρωσίας στη Συρία, η οποία πολλές φορές είχε ισχυριστεί ότι θα αποτραβήξει τα στρατεύματά της, χωρίς ωστόσο να το πράξει. 

Πέφτουν οι διεθνείς τιμές στα καύσιμα από τις ελπίδες για ειρήνευση

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα εστιάσει στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση που υποσχέθηκε η Ρωσία δε σημαίνει και κατάπαυση του πυρός. «Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του  στο πρακτορείο TASS.

Ουκρανία:«Οι συνομιλίες στην Τουρκία είχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι τώρα»

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο «θα συνιστά ανασύνταξη, όχι αποχώρηση».

Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο είναι μια ανασύνταξη, όχι μια αποχώρηση. Και ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ότι θα συνεχισθούν οι μεγάλες επιθέσεις εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας.

Μπλίνκεν: «Δεν βλέπουμε ενδείξεις πραγματικής σοβαρότητας από τη Μόσχα στις διαπραγματεύσεις»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αληθινή κίνηση, επειδή δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μαρόκο.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τώρα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

πόλεμος ουκρανία

Ουκρανία: Επτασφράγιστο στρατιωτικό μυστικό οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών 

Οι Δυτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους ότι πολλές χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως σχεδόν κανένα στοιχείο δεν έχει διαρρεύσει για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού, ο οποίος ανθίσταται σθεναρά εδώ και περίπου πέντε εβδομάδες.

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο εν μέσω του πολέμου, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι πολλοί φειδωλοί στα στοιχεία που ανακοινώνουν για τις απώλειες ζωών. Και τα επίσημα στοιχεία, που είναι αδύνατον να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές, είναι προφανώς υποτιμημένα, για λόγους προπαγάνδας.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ρωσίας παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι έχουν σκοτωθεί 1.351 στρατιώτες και 3.825 τραυματίστηκαν. Αυτός ήταν ο δεύτερος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα – ο πρώτος, στις αρχές του Μαρτίου, έκανε λόγο για περίπου 500 νεκρούς.

ουκρανικός στρατός

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του εκτιμά ότι από τους 150.000 - 200.000 Ρώσους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, περίπου 30.000 - 40.000 δεν είναι πλέον σε θέση να πολεμούν: κάποιοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν. Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες στον τομέα της τακτικής και της επιμελητείας.

Το Κίεβο, από την άλλη, δεν έχει ανακοινώσει παρά μόνο δύο απολογισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου. Ο τελευταίος, με ημερομηνία 12 Μαρτίου, έκανε λόγο για 1.300 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες. Με βάση την αναλογία που λέει ότι σε καιρό πολέμου σε κάθε νεκρό στρατιώτη αντιστοιχούν τρεις τραυματίες, ο ουκρανικός στρατός μετρά τουλάχιστον 5.000 άνδρες εκτός μάχης. Ένας αριθμός που αναμφίβολα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Το θέμα των διαθέσιμων πόρων είναι επίσης ένας «σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας» για το Κίεβο, σύμφωνα με ένα πρόσφατο υπόμνημα του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών (FRS). Παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι ο ουκρανικός στρατός, ευρισκόμενος εν αμύνη, έχει υποστεί λιγότερες απώλειες από τον ρωσικό, όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές.

Πάντως, στα χαρτιά φαίνεται ότι υπερτερεί συντριπτικά η Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των δυνάμεων, οι Ουκρανοί διαθέτουν επίσης πολύ μεγάλο απόθεμα: στους 130.000 άνδρες της χερσαίας επιχειρησιακής δύναμης θα πρέπει να προστεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι και οι εθελοντές.

«Οι ουκρανικές απώλειες είναι προφανώς σημαντικές, αλλά οι μάχιμες δυνάμεις τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες (από των Ρώσων) επειδή διαθέτουν χιλιάδες Ουκρανούς και ξένους εθελοντές», εξήγησε ένας Βρετανός ειδικός, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Για αυτόν τον λόγο «ο αριθμός του (στρατιωτικού) προσωπικού δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top