Ουκρανία: Συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι αν «κλειδώσει» η συμφωνία ειρήνευσης

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη διαπραγμάτευση

Video από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star  (29/3/2022) για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ουκρανίας - Ρωσίας  

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» στην Κωνσταντινούπολη για ειρήνευση και είπε ότι οι «σαφείς» προτάσεις της Ουκρανίας «θα μελετηθούν πολύ σύντομα και θα υποβληθούν στον πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν στη διαπραγμάτευση Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν στη διαπραγμάτευση Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη (AP)  

Ουκρανία: Η Ρωσία χαλαρώνει προσωρινά τον κλοιό σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι πιθανή μια συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πούτιν και τους εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών. «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση των δύο προέδρων, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα ήταν πιθανή εφόσον υπάρξει συμφωνία (…) Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πολυμερής, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών», σημείωσε.

«Μετά την σημερινή ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε να γίνει η συνάντηση για να μονογραφεί η συμφωνία», πρόσθεσε. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια συμφωνία και θα βρούμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, η πιθανότητα ειρήνευσης θα έρθει πιο κοντά», είπε εξάλλου ο Μεντίνσκι.

Πέφτουν οι διεθνείς τιμές στα καύσιμα από τις ελπίδες για ειρήνευση

Μιλώντας στη συνέχεια στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Κίεβο, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας εφόσον ξένες δυνάμεις εγγυηθούν την ασφάλειά του. Η Ουκρανία θα δεχόταν επίσης να μην φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της και να υιοθετήσει καθεστώς «μη πυρηνικής» χώρας.

Ποντολιάκ διαπραγμάτευση Ρωσίας Ουκρανία   

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Β. Ζελένσκι και μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στη διαπραγμάτευση, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη (πηγή AP) 

  Η ουδετερότητα σημαίνει ότι το Κίεβο εγκαταλείπει την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια πιθανότητα που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία ζητά από δυτικές χώρες να εγγυηθούν την ασφάλειά της.

Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση των Ουκρανών και είπε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει». Σημείωσε ότι μια πιθανή συμφωνία θα υπογραφόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top