Ουκρανία:«Οι συνομιλίες στην Τουρκία είχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι τώρα»

Τσαβούσογλου: «Τα πιο ακανθώδη ζητήματα θα συζητηθούν αργότερα»

Ρεπορτάζ του Star για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανών - Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη 

Λίγο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Η Ρωσία χαλαρώνει προσωρινά τον κλοιό σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

Την είδηση επιβεβαίωσαν και Αμερικάνοι αξιωματούχοι, αναφέροντας ότι μερικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Κιέβο και ότι όντως η Μόσχα αλλάζει τη στρατηγική της.

Ζελένσκι: «Ο φόβος σε κάνει συνεργό»

«Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη  σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ουκρανία: «Γενοκτονία» στη Μαριούπολη - «Πάνω από 10.000 οι νεκροί»

Ουκρανία - διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Στιγμιότυπο από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη - AP 

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

Ουκρανία: Η πρόταση του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

διαπραγματεύσεις Ουκρανία

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία και προβλέπουν εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δε θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

διαπραγματεύσεις Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Ο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 16.15 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top