Πούτιν σε Μακρόν: «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη μόνο αν παραδοθούν»

«Οι Ουκρανοί εθνικιστές να σταματήσουν την αντίσταση», λέει ο Ρώσος

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τη Μαριούπολη

Μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις για απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «ξαναχτυπά».

Ουκρανία: «Γενοκτονία» στη Μαριούπολη - «Πάνω από 10.000 οι νεκροί»

Σε επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν, ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

Ουκρανία: Θρίλερ με τα ρωσικά στρατεύματα - Αποσύρονται ή ανασυντάσσονται;

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα», ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι.

Πούτιν - Μακρόν

Με βάση αυτήν την πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για τα μέτρα που λαμβάνει ο ρωσικός στρατός, ώστε να παράσχει κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να εγγυηθεί την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών στην Ουκρανία.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών τους αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ του Πούτιν και του Μακρόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ουκρανία: Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη – Φόβοι για 10.000 νεκρούς

Πόλη φάντασμα με τους καπνούς του πολέμου να τη στοιχειώνουν είναι πλέον η Μαριούπολη. Μια μέρα μετά την παραδοχή του δημάρχου ότι η πόλη έπεσε σε ρωσικά χέρια, δημοσιεύονται πλάνα από οδομαχίες. Οι άμαχοι ψάχνουν διαδρόμους σωτηρίας την ώρα που ο ηγέτες των Τσετσένων  φαίνεται να πάτησε το πόδι του στην πόλη. 

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι νεκροί στην πόλη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (...) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ουκρανία - Μαριούπολη

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς». Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top