«Πες του ότι θα τους συντρίψω» - Η απάντηση Πούτιν στον Ζελένσκι

Το χαρτάκι του Ρώσου Προέδρου στον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Η ανταποκρίτια του Star στην Ουκρανία, Λευκή Γεωργάκη, μεταφέρει το ρεπορτάζ από το μέτωπο του πολέμου/Βίντεο από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

Με έξι οργισμένες λέξεις φέρεται να απάντησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβάζοντας τους όρους της Ουκρανίας για τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς παρέδωσε στον Ρώσο Πρόεδρο ένα χειρόγραφο σημείωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο περιείχε τους όρους της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Ρωσία-Ουκρανία: Την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες

«Πες τους ότι θα τους συντρίψω», φέρεται να απάντησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Αμπράμοβιτς να μεταφέρει το μήνυμα στον Ουκρανό Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της Chelsea, «πέταξε» την περασμένη Τετάρτη από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Σότσι, για να παραδώσει το χειρόγραφο σημείωμα.

Ουκρανία: Την Πέμπτη η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ, που εκπροσωπεί το Κίεβο. 

Όπως σημειώνουν οι Times, παρά την οργισμένη απάντηση Πούτιν, οι διαπραγματεύσεις μέσω αυτού του διαύλου συνομιλιών φέρονται να έχουν σημειώσει πρόοδο «προσφέροντας την ελπίδα μιας ασταθούς ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και μίας μεγάλης διπλωματικής νίκης για την Τουρκία».

Ο Ουμέροφ φέρεται να έχει συναντήσει αρκετές φορές τον Αμπράμοβιτς σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης υπό το συντονισμό του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τζο Μπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Γενική εισαγγελέας Ουκρανίας: Μαζεύουμε στοιχεία για το Διεθνές Δικαστήριο

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταγράφουμε και να ερευνούμε τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράττονται στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Όπως είπε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ήδη ερευνώνται 3.085 περιπτώσεις, την ώρα που άνοιξε επίσημα η πρώτη έρευνα για υπόθεση βιασμού μιας γυναίκας σε προάστιο του Κιέβου, από Ρώσο στρατιώτη μπροστά στο παιδί της.

Η Γενική Εισαγγελέας είπε πως μιλούν με πολλούς ανθρώπους, ειδικά όσους έφυγαν από τη Μαριούπολη, ενώ διαβεβαίωσε πως η Εισαγγελία δουλεύει συστηματικά και μαζεύει στοιχεία για αυτόν τον σκοπό.

Ουκρανία: Νέες αεροπορικές επιδρομές – Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων

«Έχουμε τον πρώτο ύποπτο, που βομβάρδισε το Χάρκοβο. Μέσα από αυτόν, βρήκαμε έναν ύποπτο Ρώσο στρατηγό, που έδινε διαταγές να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο», σημείωσε.

«Εγώ λέω ότι ο μεγαλύτερος εγκληματίας του 21ου αιώνα είναι ο Πούτιν, αλλά από τη στιγμή που ακόμη όλα ερευνούνται, αυτός έχει “ανοσία”», είπε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Ουκρανια πόλεμος

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταγράφουμε και να ερευνούμε τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράττονται στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας / Πηγή φωτογραφίας: AP

«Έχουμε στοιχεία για τους υπόπτους, αλλά θα σιωπήσω. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνο ένα άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου στα ουκρανικά δικαστήρια. Μπορεί το Διεθνές Δικαστήριο να δει αυτά που έγιναν στην Μαριούπολη, τα οποία είναι πέρα από κάθε κανόνα».

Σύμφωνα με την ίδια, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο συγκρίνει με τον Ιωσήφ Στάλιν, «θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία σαν χώρα».

Δήμαρχος Χάρκοβο: Από την πρώτη μέρα μας βομβαρδίζουν οι Ρώσοι

Για εικόνες τρομερής καταστροφής στην πόλη, η οποία – όπως είπε –  βομβαρδίζεται από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέχοφ.

«Δε βομβαρδίζουν απλά κατοικίες, αλλά ολόκληρα τετράγωνα, που ζουν πολίτες», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τρομερό απολογισμό ζημιών, που περιλαμβάνει 1.410 κτίρια (εκ των οποίων τα 177 κτίρια που ζουν πολίτες), 53 νηπιαγωγεία, 69 σχολεία και 15 νοσοκομεία.

Ζελένσκι: Πρώτη συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους - Μίλησε στα ρωσικά

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες, και είπε πως υπάρχει και θέρμανση και ζεστό νερό στα περισσότερα κτίρια.

«Δεν έχουμε όλα τα προϊόντα, αλλά έχουμε όλα τα απαραίτητα. Διανέμουμε βοήθεια, φάρμακα… Όλοι οι δήμαρχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια», είπε, εξηγώντας πως ήρθε βοήθεια τόσο από ευρωπαϊκές πόλεις, όσο και από πόλεις των ΗΠΑ.

Ουκρανια πόλεμος

«Δε φανταζόμασταν ούτε στον χειρότερό μας εφιάλτη ότι οι Ρώσοι θα εισέβαλαν στην πόλη», είπε ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέχοφ / Πηγή φωτογραφίας: AP

«Το Χάρκοβο θα επιζήσει. Έχει πνεύμα, θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε, τονίζοντας πως έχει αποχωρήσει περίπου το 30% του πληθυσμού της πόλης, αλλά κάποιοι έχουν αρχίσει και επιστρέφουν.

Τέλος, είπε πως στο Χάρκοκο ένας στους τέσσερις πολίτες μιλά ρώσικα και πολλοί έχουν συγγενείς στη Ρωσία. «Δε φανταζόμασταν ούτε στον χειρότερό μας εφιάλτη ότι οι Ρώσοι θα εισέβαλαν στην πόλη», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top