Ουκρανία: Νέες αεροπορικές επιδρομές – Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων

Η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

Ξεκινούν σήμερα νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Τουρκία που θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη. Την ίδια ώρα όμως νέες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν την Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος, για 32η μέρα. 

βομβαρδισμένη πόλη

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις, αλλά είναι πρόθυμος να συζητήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του. Επίσης Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία. 

Ουκρανία: Επαναχάραξη Συνόρων Στο Ντονμπάς Θέλει Ο Πούτιν

Μετά από μια παύση περίπου δέκα ημερών, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα βρεθούν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, μια θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός είναι περιορισμένες. 

φωτιά

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν στόχους αμάχων

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το στέλεχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας Νταβίντ Αρακχάμια.

Ουκρανία: Στα Χέρια Των Ρώσων Ο Διοικητής Του Τάγματος Αζόφ

Ο τελευταίος, άκαρπος γύρος απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια.

Όσον αφορά στην τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν  - Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία συνεισφορά για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. 

Ουκρανία: Αεροποδικές επιδρομές σε Κίεβο, Χάρκοβο και Λουζκ

Την ίδια ώρα πάντως, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Ζελένσκι: Πρώτη συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους - Μίλησε στα ρωσικά

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ.

ερείπια

Ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, όπως η Μαριούπολη

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας.

Ουκρανία: Πάνω από 1.000 άμαχοι νεκροί - Ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων, ενώ η Μαριούπολη ισοπεδώνεται.

βομβαρδισμός Ουκρανία

Χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πόλεις

«Η Ρωσία δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει την Ουκρανία από το πρόσωπο της Γης».

«Βόρεια και Νότια Κορέα» θέλει να δημιουργήσει στην Ουκρανία η Ρωσία   

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μίλησε Ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

Λβιβ: Μια πανέμορφη πόλη στους καπνούς του πολέμου 

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», ανέφερε ο αξιωματικός.

διασώσεις

Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία ουκρανικό γενικό επιτελείο

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν το Χάρκοβο επί 1,5 λεπτό με θερμοβαρικές βόμβες!    

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ, μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

άγαλμα

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να προφυλλάξουν τα αγάλματά τους από τους βομβαρδισμούς

Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τους Ουκρανούς εναντίον κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι χτύπησαν πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο»

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τους «φαινομενικά ανόητους», οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.

οβίδα

Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν συνεχώς ουκρανικές πόλεις

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;», είπε.

Ουκρανία: Ουκρανοί Στρατιώτες Κρυφακούν Τους Ρώσους

Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα. Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες», πρόσθεσε

Ζελένσκι: Ουδετερότητα ναι, διχοτόμηση όχι

Στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι έθεσε επίσης το πλαίσιο των συζητήσεων και των θέσεων που έχει η χώρα του.

εκκλησία βομβαρδισμός

Από τους ρωσικούς πυραύλους έχουν πληγεί ακόμα και εικκλησίες

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του επιμένει στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. 

Μπάιντεν: «Χασάπης» ο Πούτιν -Δεν είμαι βέβαιος ότι έχει αλλάξει στρατηγική

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

κηδεία

Οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται στην Ουκρανία

Προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, με την εγγύηση όμως από τρίτα μέρη και βεβαίως αυτή η συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μαντβέντεφ: «Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας», ήταν η φράση του Ζελένσκι, που έδειξε ότι οι συζητήσεις μπαίνουν σε πιο ουσιαστικά σημεία και σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν διοαπραγματεύεται την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επισήμανε επίσης ότι ένα ακόμα σημείο που συζητείται είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Μοντέλο Κριμαίας στο Λουχάνσκ;

Το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι τι θα γίνει με τις περιοχές του Ντονμπάς (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ), τις οποίες η Ρωσία θέλει είτε να πάρουν καθεστώς ανεξάρτητης χώρας, είτε να προσαρτηθούν με κάποιο τρόπο στην ίδια, καθώς εκεί υπάρχει ισχυρό στοιχείο ρωσώφων και ένα ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα. 

θρήνος

Ο θρήνος για τους νεκρούς στην Ουκρανία δεν έχει τέλος

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ο Πούτιν είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ουκρανία: Πού Συνάντησε Αδιέξοδα Ο Ρωσικός Στρατός

Ειδικά όσον αφορά στο Λουχάνσκ, το οποίο ελέγχουν οι Ρώσοι κατά 93%, άρχισαν να διατυπώνονται δημόσια οι προθέσεις. Ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ δήλωσε την Κυριακή ότι η περιοχή «θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η απάντηση ήρθε την ίδια μέρα από τον επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κίριλο Μπουντάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που να ελέγχεται από τη Μόσχα, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα». Ο ίδιος περιέγραψε την επιδίωξη αυτή της Μόσχας ως «μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία» και προειδοποίησε ότι η χώρα του «θα ξεκινήσει σύντομα ανταρτοπόλεμο στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top