Ανησυχία για την επισιτιστική κρίση - Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Οι ελλείψεις στα ράφια, ο εφοδιασμός της Ελλάδας και τα μέτρα στήριξης

Δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα στις 13:00 κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Σύσκεψη για την ασφάλεια τροφίμων στην Ελλάδα

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία, με δεδομένο ότι οι όποιες ελλείψεις παρατηρούνται π.χ. σε μαλακά σιτηρά καλύπτονται με την ενεργοποίηση άλλων αγορών. Όσο για την προοπτική έλλειψης στο ηλιέλαιο, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την εσωτερική παραγωγή.

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα τρέξει ορισμένα μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων και παραγωγών, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά και την άμεση επιστροφή του 4% του τζίρου που έκαναν στο β εξάμηνο του 2021. 

Ακόμα σκέφτονται μια εξτρά ενίσχυση για ζωοτροφές και θέλουν να δουν πώς μπορούν να επιδοτήσουν τα λιπάσματα που είναι ακριβά, αλλά έχουν πάρει και την ανηφόρα. 

Τις αμέσως επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα που είχε προαναγγείλει ο Γεωργιάδης για τον έλεγχο του στοκ γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Η δήλωση από μέρους των επιχειρήσεων θα πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά, ίσως και σε εβδομαιδιαία βάση, για να αποφεύγονται τεχνητές ελλείψεις στην αγορά. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top