Σέρρες: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές ζώων - Πώς αποκαλύφθηκε

Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του ο βασικός κατηγορούμενος κτηνίατρος

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στη Βόρειο Ελλάδα. Κτηνίατροι έβαζαν σφραγίδα για ανύπαρκτες σφαγές ζώων για να λάβουν την επιδότηση, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούσαν ακόμη και κωδικές ονομασίες προκειμένου να συννενοούνται και να θησαυρίζουν. Μετά από έρευνα μηνών συνελλήφθησαν έξι άτομα και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. 

Σέρρες: Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που πιστοποιούσε εικονικές σφαγές ζώων 

Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ιδιώτες και διοικητικά μέλη σφαγείου κατηγορούνται ότι δρουσαν σαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη του 2023. Εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για γεννήσεις - θανάτους ζώων και εικονικές σφαγές έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες. 

Μενίδι: Σκότωσε τη 40χρονη και πήγε ατάραχος στο ξενοδοχείο - Βίντεο σοκ

Ποιες νόμιμες διαδικασίες παρέκαμπταν για να παίρνουν αποζημιώσεις 

«Η διακασία είναι ως εξής... στέλνουμε μια αίτηση στο κτηνιατρείο με τα ζώα προς σφαγή, ενημερώνεται ο κτηνίατρος, παρουσία του γίνεται η σφαγή, γίνεται η σφράγιση των ζώων και έπειτα ο κτηνίατρος παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου με τον αριθμό των ζώων και εγώ περνάω στη βάση του "ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ" τον αριθμό των ζώων που σφάχτηκαν», λέει ο Άρης Τσιρώνης, ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας.  

Να σημειωθεί πως για κάθε ζώο που υποτίθεται ότι σφάχτηκε, ο κτηνοτρόφος παίρνει επιδότηση 250 ευρώ.  

Σέρρες: Ζημιά πάνω από 54 χιλιάδες ευρώ για το Δημόσιο 

Η μπάζα, μάλιστα, φέρεται να μεγάλωνε Πάσχα και Χριστούγεννα, ενώ το κύκλωμα είχε και «Κοινό Ταμείο». Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Δημόσιο τουλάχιστον κατά 54.000 ευρώ. 

«Οι κτηνίατροι έκαναν τη δουλειά τους»

«Οι κτηννίατροι κάνανε τη δουλειά τους, όχι μόνο αυτά καθ' αυτά τα καθήκοντά τους και πέρα από τα ωράριά τους», λέει ο κ. Αποστολίδης, συνήγορος υπεράσπισης.  

Λαμία: «Λουκέτο» στην εταιρία με τα σχολικά γεύματα από τον ΕΦΕΤ

Σέρρες: Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος 

Το κουβάρι της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που έγινε από ιδιώτη. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα, μετά από παρακολουθήσεις και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες συνελήφθησαν έξι άτομα ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα. Παράλληλα κατασχέθηκαν 26.800 ευρώ, νομίσματα αρχαίων χρόνων, κινητά και χειρόγραφες σημειώσεις.   

Τέσσερις από τους συλληφθέντες που είναι κτηνίατροι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που έρχονταν εδώ από τους κτηνοτρόφους, σε ιδιωτικό σφαγείο της περιοχής ζητούσαν αυξημένες αμοιβές για να τους εξυπηρετήσουν με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάη να αποκομίσουν 6.000 ευρώ. 

Νέα ντοκουμέντα από τον άγριο ξυλοδαρμό του ζευγαριού στο Αιγάλεω

Σέρρες: Αρνούνται τις κατηγορίες οι κατηγορούμενοι

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και μίλησαν για σκευωρία. Μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικό όρο να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα και να καταβάλλουν εγγυήσεις ύψους 3.000 έως 6.000 ευρώ. 

Σέρρες: Τι ισχυρίστηκε ο βασικός κατηγορούμενος 

Αρνείται τα πάντα ο βασικός κατηγορούμενος, για την σύσταση δηλαδή εγκληματικής Οργάνωσης, την κατηγορία της δωροδοκίας και τις εικονικές σφαγές. Στην απολογία του είπε πως:

«Μετά την αφρικανική πανώλη που χτύπησε πολλούς χοίρους, κάποιοι κτηνοτρόφοι σκότωναν ζώα, τα οποία στη συνέχεια τα έθαβαν και δεν τα πήγαιναν στα σφαγεία για να μην επιμολυνθούν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, ως κτηνίατροι, επιβεβαιώναμε ότι σφαγιάστηκαν. Το ίδιο και με τα βοωειδή. Κάποιος κτηνοτρόφος δήλωνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έχει 80 ζωντανά και όταν πηγαίναμε εμείς την περίοδο της σφαγής, μπορεί να είχαν ψοφήσει κάποια. Μας δήλωνε ότι έχει 80 και αυτό επιβεβαιώναμε».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της δωροδοκίας:

«Ως κτηνίατροι  λόγω αυξημένων αναγκών στα σφαγεία ορισμένες περιόδους του χρόνου, κάνουμε υπερωρίες.  Αντί να καταβληθούν τα χρήματά από τα σφαγεία μέσω του e- παραβόλου στους λογαριασμούς μας,  λαμβάναμε τις νόμιμες αμοιβές απευθείας από τα σφαγεία χωρίς να ακολουθούμε την τυπική οδό».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top