Αφρικανική σκόνη: Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

Τι συνιστούν οι ειδικοί – Πότε χρειάζεται να φορέσουμε μάσκα

Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» για μια ακόμα μέρα τη χώρα, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, ειδικά για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Καιρός: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Πόσο θα διαρκέσει το νέο κύμα

Η σκόνη, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την υγρασία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. 

Το υπουργείο Υγείας συστήνει στις ευάλωτες ομάδες να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα. 

Η αφρικανική σκόνη «εξαφάνισε» την Κρήτη και άλλες περιοχές! 

Οι δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν έως και την Τετάρτη. 

Αφρικανική σκόνη: Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

«Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να έχει εκφάνσεις όπως εκτεταμένους καύσωνες, πολύ μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία ή ανομβρία, επίσης αύξηση της στάθμης των νερών στις θάλασσες, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και της Γης, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, φαινόμενα όπως την αφρικανική σκόνη κλπ. Όλα αυτά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττουν περίπου 3,5 δισεκατομμύριο κόσμο. Κυρίως άτομα που έχουν συννοσηρότητες, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και τους ευάλωτους πληθυσμούς», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Καιρός: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Πού θα σημειωθούν λασποβροχές

«Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 10 είδη νοσημάτων. Μπορεί να οδηγήσει από αλλεργίες και από αναπνευστικά νοσήματα σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αύξηση του καρκίνου, σε αύξηση του αιφνιδίου θανάτου, προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης, αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων κλπ.», υπογράμμισε.

Για το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, επισήμανε πως «το είχαμε και παλιότερα, απλά επειδή τώρα η Σαχάρα ερημοποιείται έρχονται αυτές οι αέριες μάζες και στη Νότια Ευρώπη μπορούν να έρθουν και στη Βόρεια Ευρώπη να περάσουν και τον Ατλαντικό».

Πού ενδέχεται να κλείσουν τα σχολεία λόγω της αφρικανικής σκόνης  

Σύμφωνα με την ίδια αυτές οι αέριες μάζες μπορεί να περιέχουν γύρη, βακτήρια, μύκητες, ανόργανες ουσίες, τοξικές ουσίες, μέταλλα.

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Όλο αυτό είναι επικίνδυνο, ειδικά για τα άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά και τις εγκυμονούσες», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Καιρός: Οι τρεις περιοχές που θα «πνιγούν» από αφρικανική σκόνη

«Έχουμε μία καταγραφή για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες στο πόσο προβληματική είναι αυτή η αφρικανική σκόνη. Τα άτομα που δεν χρειάζεται να βγαίνουν έξω, πρέπει να παραμένουν σε ένα δροσερό χώρο, να φοράνε μάσκα και να μιλάνε με τον γιατρό τους σε περίπτωση που πρέπει, λόγω άσθματος ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, να αλλάξουν κάποια αγωγή», πρόσθεσε.

Αφρικανική σκόνη: Ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με τους ειδικούς όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την έντονη δραστηριότητα στους εξωτερικούς χώρους. 

Καιρός: Επέλαση σκόνης και ζέστης - Πού θα έχει 40 βαθμούς Κελσίου

Στις ομάδες αυτές ανήκουν:

 • Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα.
 • Ενήλικες καρδιοπαθείς
 • Παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα

Όσοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες αυτές, καλό είναι να φορέσουν μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2, Ν95 και KN95), που συγκρατούν σωματίδια μεγέθους μόλις 0,3 μm (εκατομμυριοστά του μέτρου).

Στους εσωτερικούς χώρους σημαντικό είναι η ποιότητα του αέρα να διατηρείται καθαρή. 

Γι’ αυτό θα πρέπει: 

 • Να διατηρήσετε όσο είναι δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.
 • Να κλείνετε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα για μην μπει αφρικανική σκόνη.
 • Να χρησιμοποιείται συσκευή καθαρισμού αέρα, εάν διαθέτετε. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά
 • Να καθαρίζετε με βρεγμένο πανί τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως τραπέζια και πάγκους.
 • Να σφουγγαρίζετε το δάπεδο.
 • Να αποφεύγετε στους εσωτερικούς χώρους τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα, όπως το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρικής σκούπας, το μαγείρεμα με γκάζι και το άναμμα κεριών και τζακιών.
 • Να μένετε ενυδατωμένοι. Να πίνετε άφθονο νερό.
   
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top