Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας - Θα φέρει μέχρι και χιόνια

Πολικός αεροχείμαρρος καταφτάνει στη χώρα μας, που θα εκτοπίσει την αφρικανική σκόνη και θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος προειδοποιεί για ριζική αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες. 

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς. Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο», σημειώνει.

Η αλλαγή του σκηνικού του καιρού θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις τα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει τέσσερις με πέντε βαθμούς. 

«Την Παρασκευή και το Σάββατο το "ατμοσφαιρικό ποτάμι " ( αεροχείμαρρος ) -εικόνα - που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια!», αναφέρει ο κ. Τσατραφύλλιας και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη , το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα».

Meteo: Πού θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα

Σύμφωνα με το meteo από αύριο Πέμπτη αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ανέμους έως 7 μποφόρ, ενώ επιστρέφει και η αφρικανική σκόνη. 

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, στα ανατολικά της Θεσσαλίας, στη Νότια Κρήτη και στα ορεινά των υπολοίπων ηπειρωτικών. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ. Από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 24-26 °C στα ηπειρωτικά και τους 20-23 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top