Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζητά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Καραμανλή και Σπίρτζη

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για το ανύπαρκτο σύστημα τηλεδιοίκησης στα τρένα, βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας. Η ανάκριση αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα και όχι τους υπουργούς.

Τέμπη: Σοβαρές ελλείψεις στα τρένα έναν χρόνο μετά την τραγωδία

Πρόκειται για 23 πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη, απιστία και ψευδή βεβαίωση. Η Ευρωπαία ανακρίτρια τους κάλεσε να απολογηθούν για τις επτά παράνομες παρατάσεις, σε βάθος δεκαετίας, στο έργο της τηλεδιοίκησης στα τρένα, που αν είχε ολοκληρωθεί θα είχαν σωθεί οι ζωές όσων χάθηκαν στην τραγωδία στα Τέμπη. Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία. 

Την ίδια ώρα, η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, εντόπισε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη. Στον πρώτο για το κακούργημα της απιστίας και στον δεύτερο για παράβαση καθήκοντος. Έστειλέ τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας προανακριτική επιτροπή. Τελικά αποφασίστηκε να μη γίνει τίποτα και τώρα η Ευρωπαϊκή εισαγγελία ζητά να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Μάλιστα, το θέμα βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τέμπη: Και τρίτος πραγματογνώμονας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στόχος είναι να υπάρξει κι ενα τρίτο πόρισμα που θα καθορίσει την πορεία της ανάκρισης.

Επίσης ο ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης θα στείλει τους σκληρούς δίσκους με τα βίντεο από τη μοιραία νύχτα σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο Λονδίνο, προκειμένου να ανακτηθεί το διαγραμμένο υλικό.

Υπάρχουν και σκέψεις να σταλεί το ευφλεκτο υλικό από το μεταφορικό τρένο σε εργαστήριο στον Καναδά, ώστε να προσδιοριστεί το υλικό που μετέφερε. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να μην καθυστερήσει η ανάκριση και να ξεκινήσει σύντομα η δίκη. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top