Οικογένεια Καρνέση: Το success story στη ναυτιλία κι η οικογενειακή διαμάχη

Η αφετηρία από την Ελευσίνα και η απώλεια του 2011 που έφερε ανατροπές

Το μακελειό στη Γλυφάδα έριξε σκιά πάνω σε μια από τις πιο σημαντικές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, που εδώ και 44 χρόνια διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ναυτιλίας

Οι οικογένεια Καρνέση, ξεκίνησε από την Ελευσίνα. Ο πατέρας της οικογένειας διατηρούσε κρεοπωλείο εκεί και κατάφερε να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα πέντε παιδιά του. 

Γλυφάδα: Αυτή είναι η καραμπίνα που χρησιμοποίησε ο 76χρονος

Ο καπετάν Σπύρος, ο Προκόπης, η Δέσποινα και η Μαρία συστρατεύτηκαν για να δημιουργήσουν μια μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, ενώ η τρίτη αδελφή είναι γιατρός και δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα ναυτιλιακά. 

Ο Σπύρος Καρνέσης

Ο Σπύρος Καρνέσης

Ο καπετάν Σπύρος θήτευσε στην εταιρεία της Αθηνάς Μαρτίνου, τη Thenamaris, μέσα από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλοί Έλληνες εφοπλιστές. Όπως είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο ναυτιλιακός συντάκτης Μηνάς Τσαμόπουλος, στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και όταν ένιωσε ότι πατάει στα πόδια του, ανεξαρτητοποιήθηκε και ασχολήθηκε με τη διαχείριση πλοίων ενός Κύπριου εφοπλιστή. 

Γλυφάδα: «Έγινε κάτι πολύ βαθύτερο από την απόλυση»

Το 1979 μαζί με τον αδελφό του Προκόπη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή από ανακοπή τον Αύγουστο του 2011, ίδρυσαν την ναυτιλιακή εταιρεία European Navigation και το 2004 την European Product Carriers, στα γραφεία της οποίας έγινε χθες το μακελειό. 

Ο καπετάν Σπύρος ήθελε μαζί του τα αδέλφια του και τελικά μπήκαν στην εταιρεία, η Μαρία, η οποία είχε αρχικά σπουδάσει Βιολογία και είχε σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό και η Δέσποινα, δικηγόρος, η οποία ανέλαβε επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας. Ο σύζυγός της, Αντώνης Βλασσάκης είχε την τεχνική εποπτεία του στόλου, ενώ η Μαρία Καρνέση ασχολήθηκε με τα οικονομικά του ομίλου. 

Γλυφάδα: «Θα τους σκοτώσω γιατί τόλμησαν να με βγάλουν από το σπίτι μου»

Πρόκειται για έναν τεράστιο όμιλο επιχειρήσεων με δραστηριοποίηση στους τομείς της ναυτιλίας ξηρού και υγρού φορτίου, της ακτοπλοΐας, της εμπορίας πετρελαιοειδών, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων(real estate), το σύμπλεγμα ιδιοκτητών νήσων Πεταλιοί Εύβοιας, της ενέργειας, των ναυλώσεων με την ELKA Shipping London και New York, με παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Η Μαρία Καρνέση

Η Μαρία Καρνέση

Ο Σπύρος και ο Προκόπης ήταν οι βασικοί πυλώνες της διαχείρισης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Τα αδέλφια Καρνέση, σύστησαν και Γραφεία και Πρακτορεία πληρωμάτων στις Φιλιππίνες και μέσα από κοινή επιχειρηματική προσπάθεια και τη συστηματική δουλειά κατάφεραν να γιγαντώσουν την εταιρεία στο πέρασμα των χρόνων με την αγορά φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων (τάνκερς) με τον στόλο να αριθμεί πριν από λίγα χρόνια τα 35 πλοία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει στόλο δέκα πλοίων, ανάμεσά τους και δύο shuttle tankers που μεταφέρουν πετρέλαιο από τις πλατφόρμες στη Νορβηγία στην ξηρά. 

Γλυφάδα: Ο έντονος καβγάς που προηγήθηκε του τριπλού φονικού

Ο Σπύρος Καρνέσης ήταν αυτός που προσέλκυε τις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις για την επέκταση του στόλου, τις ναυλώσεις, τις μελλοντικές επενδύσεις και ο αδελφός του Προκοπής Καρνέσης, είχε αναλάβει την καθημερινή διαχείριση της ναυτιλιακής εταιρίας, συντονίζοντας και εποπτεύοντας όλα τα τμήματα της ναυτιλιακής εταιρίας τους. 

Ο θάνατος του Προκόπη το 2011 άλλαξε τα πάντα

Το 2011 ο Προκόπης Καρνέσης έφυγε από την ζωή αιφνιδίως, λόγω καρδιακού επεισοδίου, και από εκείνη τη στιγμή διαταράσσονται οι ισορροπίες στην μέχρι τότε ήρεμη οικογενειακή πορεία. 

Για όσους γνώριζαν την οικογένεια στον χώρο της ναυτιλίας, αυτό που λέγεται είναι ότι ο Paul Karnesis, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τον Προκόπη Καρνέση στο εξωτερικό, ήταν ο συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στα αδέλφια του. Ο θάνατος του ήταν ένα πλήγμα για την οικογένεια και οι σχέσεις μεταξύ των αδελφών άρχισαν να μην είναι ειδυλλιακές.

Γλυφάδα: Θυσιάστηκε για να σώσει τους υπόλοιπους ο καπετάνιος 

Ο γιος του Προκόπη, ο Μάριος Καρνέσης αποχώρησε από την εταιρεία μετά τον θάνατο του πατέρα του και σύστησε δική του ναυτιλιακή εταιρεία διαχείρισης, την MPK SHIPPING INC. με εξειδίκευση στον τομέα ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοιων και υπεράκτιων. 

Γλυφάδα: Σπαράζει η γυναίκα του καπετάνιου που πυροβολήθηκε πισώπλατα

Ο καπετάν Σπύρος με τη σύζυγό του Βασιλική Γκίλα απέκτησαν τρία παιδιά, την Ελευθερία, την Αγγελική (Ατζελίκ) και τον Νικόλα. Η Αγγελική και ο Νικόλας εργάστηκαν για ένα διάστημα στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία για να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους, ο οποίος ήθελε να αποτραβηχτεί. Κάποια στιγμή αποχώρησαν. Ο Νικόλας επέστρεψε για να ξαναφύγει από τα γραφεία λίγο αργότερα. Δημιούργησαν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία στην Κηφισιά, την European Maritime Navigation. 

Οικογένεια Καρνέση: Η δικαστική διαμάχη

Η οικογένεια Καρνέση ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή μία δικαστική διαμάχη μεταξύ του Σπύρου Καρνέση και των δύο αδελφών του, της Δέσποινας (79 ετών) και Μαρίας (77 ετών) και του 80χρονου συζύγου της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη. Η δικαστική κόντρα αφορά μία περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Γλυφάδα: Ποια ήταν η εφοπλιστική οικογένεια που ξεκληρίστηκε 

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του κατηγορούσαν τον καπετάν Σπύρο ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια και τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία. Πρόκειται για μετρητά που λένε ότι είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Ο δε καπετάν Σπύρος Καρνέσης υποστήριζε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοι του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top