Οι ιστορίες αγροτών που είναι στα μπλόκα: Ένας 9χρονος ανάμεσά τους

Οι δυσκολίες, η κρίση και η ακρίβεια

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους και δυναμώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και μηχανοκίνητες πορείες σε πόλεις, ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Μητσοτάκης σε αγρότες: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία

Πίσω από κάθε αγρότη στα μπλόκα υπάρχει και μια ανθρώπινη ιστορία. 365 ημέρες τον χρόνο, εδώ και δεκαετίες, γενιές και γενιές δίνουν την ψυχή τους στα χωράφια και τα ζώα για να γεμίζει το τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού. 

Αταλάντη: Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών– Λαμίας μετά το μπλόκο των αγροτών

Στη Βόνιτσα των 5.000 κατοίκων, 20 χλμ. από τη Λευκάδα, ο 9χρονος Χρήστος μαζί με τον πατέρα του δίνουν καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν ζωντανή την κτηνοτροφική επιχείρησή τους. Μετά το σχολείο, ο μικρός πιάνει δουλειά μέχρι αργά.

«Ξυπνάω, πάω σχολείο, κάνω τα μαθήματά του και μετά φεύγω, πάω στα πρόβατα. Βοηθάω, τους βάζω σανό, νερό, αρμέγω... 12 το βράδυ τελειώνουμε... Ήθελα να έρθω για τα τρακτέρια, θέλω να γίνω σαν τον πατέρα μου. Όταν γίνει παππούς να τα πάρω εγώ! Εγώ θα οδηγήσω το τρακτέρ... Δεν τα βγάζουμε πέρα, είναι δύσκολα...».

9χρονος μαθητής στα μπλόκα των αγροτών

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα...

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου, της ενέργειας και των λιπασμάτων τους «λυγίζουν». Με νύχια και με δόντια, ο Παυλος κάνει δυο δουλειές για να κρατήσει τα ζώα, τη γη και την οικογένειά του, έτσι όπως τα βρήκε από τον πατέρα του: ενωμένα. 

«Ξυπνάμε κάθε μέρα 5:30, 6 είμαστε στον στάβλο. Ξεκινάμε πρώτα άρμεγμα και μετά τάισμα και αφού τελειώσουμε αυτό πάμε για άλλη δουλειά μετά, σε σφαγείο... Έχω ένα παιδάκι 19 μηνών και είναι δύσκολα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Έχουμε στάνη με 300 πρόβατα, δε γίνεται όμως να πουλάμε εμείς με 1,5 ευρώ και ο καταναλωτής να αγοράζει με 3 ευρώ. Αν συνεχίσε όλη αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα ζώα και να γίνουμε μετανάστες σε άλλη χώρρα».

Μπλόκα αγροτών

«Σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι, αυτή είναι η αγροτιά»

Σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι, αυτή είναι η αγροτιά, ταγμένοι στη γη και τα ζώα από γενιά σε γενιά και η οικογένεια του 20χρονου Χρήστου. Πέρασαν κρίσεις, πανδημία, φυσικές καταστροφές, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Τώρα αναγκάζονται να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη δουλειά που αγαπούν, για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί στο τραπέζι τους. 

«Αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, θα αναγκαστούμε να τα πουλήσουμε και να κάνουμε κάτι άλλο για να τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε τρία αγόρια από το πρωί μέχρι το βράδυ, δε σταμάταμε, είναι δύσκολη δουλειά. Θέλει 365 μέρες να είσα στα ζώα και τα χωράφια.

Αγρότες: Τι λένε για τις δυσκολίες τους

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top