Μητσοτάκης σε αγρότες: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία

Τι απάντησε στη Βόνιτσα για τις κινητοποιήσεις

 «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες  που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, κατά την επίσκεψή του στη Βόνιτσα, για τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρόμου Άκτιου – Αμβρακίας και άλλα έργα.      

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 31/1 ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο - Αμβρακία 

O Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο - Αμβρακία

O Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο - Αμβρακία  

«Είμαστε στην άκρη του δρόμου, δεν κλείνουμε κανέναν δρόμο, δεν δημιουργούμε κανένα πρόβλημα καταρχήν. Είμαστε εδώ, γιατί πραγματικά δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτό νομίζω ότι το γνωρίζετε κι εσείς. Έγκαιρα τα αιτήματά μας, που είναι αιτήματα επιβίωσης, έχουν φτάσει και σε σας και στο Υπουργείο πολύ περισσότερο», είπε στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συγκεντρωμένων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.

«Να μας πείτε κι εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε, να κάνουμε κι εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία», συμπλήρωσε. 

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις πολιτικές που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς και για εμένα προσωπικά πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης, όμως, ότι αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες. Και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε: 

«Δώσαμε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ». 
 

Ο Κ. Μητσοτάκης με μαθητές στην Αμφιλοχία

O Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο - Αμβρακία  

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε στο μέτρο του εφικτού  

Όσον αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε. 
   
«Εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες -νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των αγροτών.

«Θέλω να σας μεταφέρω -και σας ευχαριστώ καταρχάς για τον πολύ ευγενικό και πολύ κόσμιο τρόπο της επικοινωνίας, αυτός είναι ο τρόπος να τα συζητάμε, θα τα συζητάμε εξαντλητικά και με το Υπουργείο και με εμένα προσωπικά- θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (στο αγροτικό πετρέλαιο), τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Οπότε, σας ευχαριστώ πολύ. Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως, όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσέθεσε: «Κρατήστε όμως την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές του κόστους, αλλά κυρίως να μπορείτε να παίρνετε τις τιμές που τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αξίζουν».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top