Έντονες αντιδράσεις για τη ροζ σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης

Τι δήλωσε η καλλιτέχνιδα - Η σημαία αποσύρθηκε με εντολή Γεραπετρίτη

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες για τη ροζ σημαία της Γεωργίας Λαλέ, που «κατέβηκε» από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη

Σάλος με τη ροζ ελληνική σημαία στο προξενείo της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Η ροζ ελληνική σημαία ήταν μέρος εικαστικής έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τα εγκλήματα κατά των γυναικών. 

 

 

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, η καλλιτέχνιδα δημιούργησε το έργο με σεντόνια που της έστειλαν από την Ελλάδα κακοποιημένες γυναίκες και στόχος της ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το ζήτημα αυτό. 

Η ροζ σημαία δε φάνηκε να αρέσει σε κάποιους, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραποίηση εθνικού συμβόλου. 

 

 

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. Ή τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου», ανέφερε σε σχόλιό του ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνης Διαματάρης.

Το θέμα στην Ελλάδα ανέδειξε ο πρόεδρος του κόμματος «ΝΙΚΗ», Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος είπε στη Βουλή ότι: «στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο παρουσιάστηκε χθες αυτό το κυριολεκτικά κουρέλι ως σημαία μας. Το μόνο χρώμα που δέχεται η γαλανόλευκη, είναι το κόκκινο από το αίμα των ηρώων μας». 

Μετά από όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε εντολή να αποσυρθεί από την έκθεση το συγκεκριμένο έργο τέχνης, όπως κι έγινε. 

Ροζ σημαία: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου»

Για «παρερμήνευση του έργου της» έκανε λόγο από την πλευρά της η καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ μετά την απόφαση να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία της. 

Με δήλωση της στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Ροζ σημαία: Πυρά από την αντιπολίτευση στον Γ. Γεραπετρίτη

Η απόφαση του κ. Γεραπετρίτη να αποσυρθεί η ροζ σημαία από την έκθεση προκάλεσε την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

«Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα social media. 

Πόσταρε μάλιστα έργο του David Hammon με την σημαία των ΗΠΑ στα χρώματα της Αφρικής.

«Η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα - από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα “υποκλινόμενη” -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα.

*Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».

«Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών», ανέφερε η Νέα Αριστερά.

«Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της  και συνεχίζει:

«Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών. Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο.

Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λαλέ. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες.

Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top