Εκείνοι που έχασαν παιδιά στο Πολυτεχνείο - «Είδα στο στήθος του τη σφαίρα»

Οι μαρτυρίες γονιών όπως τις κατέγραψαν ο φακός και η Ιστορία

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου - φωτογραφίες από ΑΡ

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαρτυρίες γονιών νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο. Οι περιγραφές τους για τα όσα συνέβησαν και την απώλεια των δικών τους ανθρώπων ανασύρει στη συλλογική μνήμη τα γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα δίνει απάντηση σε μια μερίδα πολιτών που δυστυχώς δηλώνει άγνοια για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, ακόμη και για το αν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου: Δείτε εδώ την πραγματική λίστα

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαρτυρίες των γονιών νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Εδώ και Σήμερα – Θυμάμαι…» (του 1986), σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου, με θέμα τα δραματικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, γονείς δύο νεαρών που έχασαν τη ζωή τους, κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους.

Πολυτεχνείο: «Είδα στο στήθος του γιου μου τη σφαίρα...»

Ο Γιάννης Κομνηνός, πατέρας του 17χρονου Διομήδη Κομνηνού, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα στην καρδιά στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Μάρνη, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, ξεδίπλωνε στην εκπομπ το πώς βίωσε τις πρώτες ώρες μετά την απώλεια του παιδιού του.

«Σε κάποιο δελτίο ειδήσεων ανήγγειλαν τα ονόματα των πρώτων νεκρών. Τα άκουσαν άλλοι, φίλοι, και με πήραν δύο τηλέφωνο. Ο πρώτος με αναφιλητά μου είπε «κάτσε κάτω να σου πω μια είδηση, φοβερή, φρικτή»… Από την άλλη κιόλας μέρα, με το ξημέρωμα, άρχισα να τρέχω στις στρατιωτικές αρχές. Έφτασα τελοσπάντων κάποια στιγμή με μία άδεια στην οδό Μασσαλίας, όπου ήταν το νεκροτομείο, και ήταν μέσα ο Καψάσκης, ο ιατροδικαστής και οι βοηθοί του. Έπρεπε να γίνει η αναγνώριση του πτώματος. Με οδήγησαν στον θάλαμο με τα ψυγεία, άνοιξαν ένα συρτάρι και έβγαλαν κατεψυγμένο τον Διομήδη. Γυμνός, φυσικά. Με ανοιχτά μάτια. Και στο στήθος του, η σφαίρα. Γύρω γύρω πυρίτης. Διατήρησα μία κτηνώδη ψυχραιμία και ζήτησα ένα ψαλίδι. “Τι το θέλετε;” - "Να κόψω μια τούφα από τα μαλλιά του!" Έσκυψα, φίλησα τον γιο μου στα μάτια του και στην πληγή του και αποχώρησα. Ένας αστυνομικός μου λέει "αχ, αυτά τα παιδιά! Δεν ακούνε…" Ήταν η δική του εκδοχή.».

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαρτυρίες των γονιών νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο.

Τι απαγορευόταν στη Χούντα και πώς ήταν η καθημερινότητα των Ελλήνων

Πολυτεχνείο: Η προσπάθεια να εξαγοράσουν τη σιωπή της μητέρας

Στην ίδια εκπομπή η Ανθή Μυρογιάννη, μητέρα του 20χρονου σπουδαστή Μιχάλη Μυρογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ με σφαίρα στο κεφάλι από τον ταγματάρχη Νικόλαο Ντερτιλή στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, μιλάει για την προσπάθεια αγνώστων να την εξαγοράσουν για να σιωπήσει σχετικά με τον χαμό του παιδιού της.

«Πήραμε ένα τηλεφώνημα και μου είπανε “κυρία Μυρογιάννη” – μου μίλησε αυτός, δεν θα ξεχάσω, τόσο ωραία – “ό,τι έγινε για το παιδί σας έγινε. Δεν μπορεί να διορθωθεί τίποτα. Μπορείτε τώρα να εξασφαλίσετε το οικονομικό πρόβλημα, να ζήσετε βασίλισσα! Όσα χρήματα θελήσετε θα σας δώσουμε, αρκεί να μην μιλήσετε όταν γίνει το δικαστήριο”».

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή με τις ιστορικές μαρτυρίες των γονιών από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαρτυρίες των γονιών νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο.

Εδώ Πολυτεχνείο! Η εξέγερση των φοιτητών που σήμανε το τέλος της Χούντας

Εδώ να σημειώσουμε ότι δυστυχώς μια μερίδα πολιτών χαρακτηρίζεται από άγνοια σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα και τον φόρο αίματος που πλήρωσαν οι εξεγερμένοι Έλληνες στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε ερώτηση σχετικά με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου σε έρευνα του Ινστιτούτου Eteron, το 10,7% των Ελλήνων και Ελληνίδων συμμετεχόντων απαντά ότι δεν υπήρξαν νεκροί, ενώ το 13,3% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαρτυρίες των γονιών νεαρών που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο.

Τα ιστορικά γεγονότα και τα ντοκουμέντα όμως είναι αμείλικτα. Οι τραυματίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου που νοσηλεύτηκαν επίσημα σε νοσοκομείο ή κλινική, ανέρχονται σε 1.103, ενώ ορισμένες σύγχρονες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 2.000 τραυματίες, νοσηλευμένους ή μη.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Τι γιορτάζουµε στις 17 Νοέµβρη

Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Η λίστα των βεβαιωμένων νεκρών του Πολυτεχνείου

Δημήτρης Θεοδώρας (5,5 ετών)

Αλέξανδρος Σπαρτίδης (16 ετών)

Βασιλική Μπεκιάρη (17 ετών)

Διομήδης Κομνηνός (17 ετών)

Στυλιανός Καραγεώργης (19 ετών)

Μιχαήλ Μυρογιάννης (20 ετών)

Τόριλ Μαργκρέτα Ένγκελαντ (22 ετών)

Ιωάννης Μικρώνης (22 ετών)

Γεώργιος Σαμούρης (22 ετών)

Μάρκος Καραμανής (23 ετών)

Νικόλαος Μαρκούλης (24 ετών)

Βασίλειος Φάμελλος (26 ετών)

Σπύρος Μαρίνος (31 ετών)

Δημήτριος Κυριακόπουλος (35 ετών)

Αλέξανδρος Βασίλειος Καράκας (43 ετών)

Κυριάκος Παντελεάκης (44 ετών)

Γεώργιος Γεριτσίδης (47 ετών)

Ευστάθιος Κολινιάτης (47 ετών)

Σπυρίδων Κοντομάρης (57 ετών)

Μιχαήλ Σωκράτης (57 ετών)

Αλέξανδρος Παπαθανασίου (59 ετών)

Δημήτριος Παπαϊωάννου (60 ετών)

Ανδρέας Κούμπος (63 ετών)

Αικατερίνη Αργυροπούλου (76 ετών)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top