Δημήτρης Παπανικολάου: Βοήθησε παιδί με αυτισμό που έπαθε κρίση στον δρόμο

Το παιδί είχε ξαπλώσει στη Βάρης – Κορωπίου και αρνιόταν να σηκωθεί

O Δημήτρης Παπανικολάου έχει μιλήσει ανοιχτά και για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει Σύνδρομο Άσμπεργκερ, αλλά και ότι η κόρη του είναι στο φάσμα του αυτισμού - Βίντεο Αρχείου Πρωΐαν Σε Είδον Την Μεσημβρίαν

Ο Δημήτρης Παπανικολάου το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκε μπροστά σε ένα επικίνδυνο περιστατικό στη Βάρης – Κορωπίου και ανέλαβε δράση. 

O Δημήτρης Παπανικολάου αποκάλυψε πως πάσχει από Σύνδρομο Άσπεργκερ

Όπως αποκάλυψε σε ανάρτησή του στο Instagram ο δημοσιογράφος Νίκος Συρίγος, ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, έπαθε κρίση και ξάπλωσε στη μέση του δρόμου, με τα αυτοκίνητα να περνούν από δίπλα του και να μη σταματά κανείς. 

 

@aria.dimitris Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω ή όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μία γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση. Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω το αυτοκίνητο γιατί ξέρω ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του. Ξαπλώσαμε μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει από το μπράτσο να πάμε στην άκρη. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ και η αστυνομία να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό. Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά την καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Και όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα. ❤️🙏 #a#autisma#autismawareness ♬ Million Reasons - Lady Gaga

 

Ο Δημήτρης Παπανικολάου που περνούσε από το σημείο, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και ζήτησε από τους άλλους οδηγούς να σταματήσουν την κυκλοφορία. Κάθισε δίπλα από το παιδί και άρχισε να συζητά μαζί του. 

Σύνδρομο Άσμπεργκερ: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ο Δημήτρης Παπανικολάου χθες βοήθησε ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού που έπαθε κρίση στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου

Ο Δημήτρης Παπανικολάου χθες βοήθησε ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού που έπαθε κρίση στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου

«Αντιλαμβάνεται ότι είναι μια από τις κρίσεις ανθρώπου που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (σ.σ. η κόρη του Δημήτρη Παπανικολάου έχει αυτισμό και ο ίδιος έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ). Ξαπλώνει πλάι του. Προσπαθεί να του πιάσει κουβέντα. Μιλάνε για τις ομάδες… Μπαίνει στον κόσμο του και τον ηρεμεί. "Πάμε τώρα λίγο στην άκρη, γιατί εδώ φοβάμαι ότι θα με πατήσει κάνα αυτοκίνητο", του λέει. Ο μικρός πείθεται να πάει στην άκρη για το χατίρι του φίλου του. Όλα καλά. Τυχερός ο μικρός. Πιο τυχεροί εμείς που έχουμε τον Μήτσο…», συνεχίζει την περιγραφή της ιστορίας ο Νίκος Συρίγος.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε με βίντεο στο TikTok και ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε πως κατάλαβε ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση. 

Ο Δημήτρης Παπανικολάου κάθισε δίπλα στο παιδί με αυτισμό, τον ηρέμησε, κέρδισε την εμπιστοσύνη του και μετά τον απομάκρυνε με ασφάλεια από το οδόστρωμα

Ο Δημήτρης Παπανικολάου κάθισε δίπλα στο παιδί με αυτισμό, τον ηρέμησε, κέρδισε την εμπιστοσύνη του και μετά τον απομάκρυνε με ασφάλεια από το οδόστρωμα

«Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά την καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν», σημείωσε στη ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπανικολάου και κατέληξε με στίχους του Τάσου Λειβαδίτη:

«Και όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα», σημείωσε.

Το κείμενο της ανάρτησης του Δημήτρη Παπανικολάου για το περιστατικό στη Βάρης-Κορωπίου:

«Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μη δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω ή όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μία γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση. Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω το αυτοκίνητο, γιατί ξέρω ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του.

Ξαπλώσαμε μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει από το μπράτσο να πάμε στην άκρη. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ και η αστυνομία να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό. Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά την καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος, θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Και όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top