Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Σύμβουλος εκπαίδευσης εξηγεί

Η τεχνολογία προχωρά και τα επαγγέλματα δεν είναι πια τα ίδια. Ιδιαίτερα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και μετά, η τηλεργασία είναι αναπόσπαστο μέρος πολλών επιχειρήσεων. Το ωράριο των 9-5 φαίνεται να καταργείται, ενώ μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων, οι «ψηφιακοί νομάδες» που συνεχώς αυξάνονται, επιλέγουν να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την έδρα της εταιρίας που απασχολούνται.

To 2035 πάνω από 6 στους 10 μαθητές θα ασκούν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν

Τα νέα δεδομένα μας κάνουν να επανεξετάσουμε τα λεγόμενα «επαγγέλματα του μέλλοντος». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε αυτά εντάσσονται επαγγέλματα που σχετίζονται με την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως είπε ο σύμβουλος εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Κότιος, πλέον έχουμε τεράστιες δυνατότητες μέσω της ανάλυσης δεδομένων όπως το να παρακολουθούμε πού βρίσκεται ένα πλοίο, στον τομέα της ναυτηλίας. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει πολλά επαγγέλματα» συμπλήρωσε, ωστόσο «δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο» στα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον. 

Aυτά είναι τα πιο περίεργα επαγγέλματα του κόσμου

Σχολές που αφορούν στην πληροφορική και στην τεχνολογία είναι αυτές που καλύπτουν μεγάλο μέρος των σημερινών καινοτομιών στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς το διαδίκτυο και τα social media παρέχουν μια τεράστια ευελιξία στο θέμα των σπουδών. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξει να κάνει κάτι διαφορετικό που μπορεί ακόμα να σχετίζεται με τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. «Είναι η νέα εποχή που έχει πολλές εναλλαγές. Αυτό στην Ελλάδα μας φοβίζει γιατί είχαμε συνηθίσει αλλιώς. Είναι όμως μια ευχάριστη αλλαγή» είπε ο σύμβουλος εκπαίδευσης. 

Όπως όλα δείχνουν εξάλλου, τα επόμενα χρόνια αναμένονται τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα έχει νέες τεχνολογίες και κατ' επέκταση κανόνες που δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top