Τράπεζα θεμάτων: «Αγοράστηκε συμβόλαιο επίθεσης στο dark web»

Ανησυχία για τις κυβερνοεπιθέσεις στο σύστημα του υπουργείου Παιδείας

Ανησυχία έχει προκαλέσει η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων στα Λύκεια. Για τις επιθέσεις επί δύο συνεχόμενες μέρες παρενέβη εισαγγελέας που ζήτησε τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τράπεζα Θεμάτων: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις επιθέσεις στην πλατφόρμα

Όπως έγινε χθες γνωστό από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο, το σύστημα δέχτηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα και να δοθούν τα θέματα στους μαθητές, με καθυστέρηση 3- 4 ωρών.

«165 εκατ. χτυπήματα από 114 χώρες στην Τράπεζα Θεμάτων»

Ο δημοσιογράφος Τεχνολογίας, Νίκος Βασιλάκος, σημείωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα, αποκλείοντας τις 114 χώρες από το σύστημα. «Έχουν βρει ήδη από πού είναι η επίθεση. Η υπόθεση ξεκίνησε από το dark web και την αγορά συμβολαίου επίθεσης, με τον αγοραστή να φαίνεται πως είναι από την Ελλάδα», επισήμανε ο κ.Βασιλάκος.

Τράπεζα θεμάτων: Πώς λειτούργησαν οι χάκερ και πώς θα τους εντοπίσουν

«Δε θα έχουμε πρόβλημα στις πανελλήνιες», τόνισε ο ίιδιος.

Γ.γ. υπουργείο Παιδείας: «Ανήθικο να χρησιμοποιηθούν οι μαθητές για να προκληθεί αναταραχή»

«Ήταν η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει δεχτεί δημόσιος οργανισμός», είπε στο MEGA o γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, τονίζοντας πως τα χτυπήματα στο σύστημα έγιναν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, ενώ γνώριζαν ότι ήταν σημαντικά για την εξέλιξη των εξετάσεων.

Αυτή η κακοήθεια είχε σκοπό να δημιουργήσει μία αναταραχή, αστάθεια και μία αποσταθεροποίηση που δεν επετεύχθη

«Είναι ανήθικο ότι χρησιμοποιήθηκαν οι μαθητές σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής τους ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων για να προκληθεί αναταραχή. Προσπαθήσαμε με μεθοδικότητα και σύνεση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Ο στόχος μας ήταν να ολοκληρώσουν οι μαθητές τις εξετάσεις και τα καταφέραμε» είπε.

Επίθεση χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων - Τι θα γίνει με όσους δεν εξετάστηκαν

Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε πως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς προβλήματα, τονίζοντας ότι το σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο των εξετάσεων Λυκείου, καθώς η πλατφόρμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας.

«Λάθος να έχει ο καθένας πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων»

Για τα ζητήματα που αφορούν στη διαδικτυακή ασφάλεια μίλησετο ο ποψήφιος διδάκτωρ στην Επιστήμη των Δεδομένων και Πληροφορικής, Βασίλης Ζωγράφος. Όπως είπε,  «ενώ βρισκόμαστε σε μία ψηφιακή Ελλάδα, παρόλα αυτά η εφαρμογή αυτών έχει πολλά κενά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές και επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των δικτύων είναι οι επιθέσεις DDoS. Κάποιος προσπαθεί μέσα από διάφορες διαδικασίες να ρίξει τον server χτυπώντας συνέχεια με διάφορα links».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιτρέπει εν έτει 2023 να πέφτει με τόση μεγάλη ευκολία ένα τέτοιο σύστημα, ενώ τόνισε πως είναι λάθος να έχει ο καθένας πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων.

«Θα έπρεπε το συγκεκριμένο σύστημα να μην είναι προσβάσιμο σε public. Προχθές έγινε μία απόπειρα για να δουν πώς λειτουργεί και χθες μία απόπειρα μαζικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να βρουν ποια είναι τα διαβλητά του ζητήματα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top