Τρένα: Στις 3 Απριλίου επιστρέφουν τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

«Γραπτές διαβεβαιώσεις του ΟΣΕ για τη διέλευση από Τέμπη και Πλαταμώνα»

Σήμερα έφτασε η εμπορική αμαξοστοιχία της Hellenic train στη Θεσσαλονίκη - Βίντεο από ΕΡΤ

Στις ράγες επιστρέφουν ξανά τα τρένα των δρομολογίων Αθήνας - Θεσσαλόνικης από την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train βάσει του επικαιροποιημένου σχεδιασμού του ΟΣΕ, ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη και στοίχισε τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. 

Τέμπη: Στον ανακριτή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ – Τι θα υποστηρίξει

Μάλιστα, χθες 29 Μαρτίου, ξεκίνησαν τα δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, αίροντας την πολυήμερη καραντίνα στις εμπορικές μεταφορές και μάλιστα σήμερα το πρωί, γύρω στις 7:30, έφτασε το πρώτο εμπορικό τρένο στα Διαβατά. Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι μετέφερε σωλήνες κι αποτελείται από περίπου είκοσι βαγόνια,ενώ επρόκειτο για ένα δρομολόγιο που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν.

Γραπτές διαβεβαιώσεις του ΟΣΕ 

Πάντως, ο ΟΣΕ φαίνεται ότι λαμβάνει επιπλέον μέτρα ασφαλείας προκειμένου να γίνει σταδιακά η επανεκκίνηση των δρομολογίων, παρά τις αποκλίσεις από το αρχικό σχέδιο βάσει των ανακοινώσεων του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Τέμπη: Βγήκε από το νοσοκομείο 21χρονος πολυτραυματίας

Μάλιστα, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γεννιδούνιας αναφέρει σε ανάρτηση του ότι υπάρχουν γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση από τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα σύμφωνα με επιστολή του ΟΣΕ. «Για τις επικοινωνίες εντός αυτών θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα GSMR για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όχι για λόγους κυκλοφορίας καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ για τα εποχούμενα.», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) στην ανάρτησή του.

Διαβάστε την ολόκληρη την ανακοίνωση των μηχανοδηγών της Hellenic Train:

«8 ολόκληρες  μέρες χρειάστηκαν για να αποδειχτεί ότι τα 9 σημεία που είχε καταθέσει το Σωματείο μας την περασμένη Δευτέρα και αφορούσαν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας ήταν ΑΛΗΘΗ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.
Με επιστολή που λάβαμε πριν λίγο, ο ΟΣΕ δίνει γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση από τις σήραγγες των Τεμπών και Πλαταμώνα, ενώ για τις επικοινωνίες εντός αυτών θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα GSMR για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (και όχι για λόγους κυκλοφορίας καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ για τα εποχούμενα). Ελπίζουμε ότι το GSMR θα δοθεί προς χρήση  το συντομότερο δυνατό. 
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά,  τα όσα έχουμε αναφέρει,  η επαναλειτουργία της Γραμμής του Κιάτου (που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από τις 27/3)  μετατίθεται για μετά από 10-15 μέρες από σήμερα (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΟΣΕ) και των επιβατικών στο  Αθήνα- Θεσσαλονίκη για τις 3 Απριλίου. 
Σήμερα ξεκινά το πρώτο ζεύγος δρομολογίων (εμπορευματικών) στο Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
 Το Σωματείο μας δείχνοντας όλο αυτό το διάστημα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ απέδειξε ότι οι θέσεις του συνδικάτου μας είναι πραγματικές και αληθινές, παρά την προσπάθεια κάποιων να τις παρουσιάσουν ως "υπερβολικές". 
 Όσοι αδιαφορούσαν για τα εξώδικα μας ,τις επιστολές και τις παραστάσεις - απεργίες μας εδώ και 4 χρόνια, όσοι γυρνούσαν την πλάτη στην ΠΕΠΕ και μας αποκαλούσαν συκοφάντες και εργατοπατέρες όταν καταγγέλλαμε τα κακώς κείμενα, έχοντας ως μοναδικό αίτημα μας την ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην εργασία και κυκλοφορία των τρένων, θα κριθούν από όλους, αν δεν έχουν ήδη κριθεί στην συνείδηση του κοινού . 
Το ίδιο ισχύει και για όσους ζητούσαν να ξεκινήσουμε χωρίς να λάβουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. 
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει δελτίο τύπου του Σωματείου μας και ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες μας.  

Για εμάς τους μηχανοδηγούς, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. 

Ζητάμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για αυτό. 
Το χρωστάμε στους 57 που χάθηκαν στην μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας μας.
Εμείς είχαμε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ για όλα…»

Πάντως, πηγές του ΟΣΕ αναφέρουν ότι ο Οργανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα κι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν πλήρως συστήματα ραδιοεπικοινωνίας σε όλες τις σήρραγες των τμημάτων: Τιθορέα-Δομικός και Κιάτο - Ροδοδάφνη - Αγίων Αναργύρων, ενώ έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός και τα συστήματα πυρόσβεσης στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα.

Τέμπη: «Μανούλα μου πόνεσες; Όχι, αγάπη μου, για μια στιγμή μονάχα»

Ακόμα, στις εξόδους διαφυγής είναι τοποθετημένα συστήματα παρακολούθησης και συναγερμοί, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστός κι ο σχεδιασμός που θα υπάρξει αναφορικά με τιςυπόλοιπεςεργασίες αποκατάστασης εντός των τμημάτων. Επιπλέον στις πέντε σήρραγες του τμήματος Άνω Λιόσια - Κιάτο έχει εγκατασταθεί σύστημα GSMR και 24ωρο σύστημα παρακολούθησης με κάμερες προκειμένου να επιτευχθεί καταγραφή των συρμών από την είσοδο έως την έξοδο. 

Πως θα κινηθούν τα τρένα το επόμενο διάστημα

Ο σχεδιασμός του ΟΣΕ αναφέρει ότι τα τρένα θα κινηθούν ως εξής το επόμενο διάστημα: 

  • Από το προσεχές Σάββατο 1 Απριλίου θα τεθούν σε λειτουργία οι αμαξοστοιχίες Aθήνα -Παλαιοφάρσαλο και θα γίνει παράλληλα και η δρομολόγηση των τοπικών αμαξοστοιχιών Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.
  • Στις 5 Απριλίου θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες Λειανοκλάδι –Στυλίδα και Αθήνα Λειανοκλάδι.
  • Αντίστοιχα για τις 10 Απριλίου προγραμματίζονται τα δρομολόγια στον άξονα Λάρισα-Βόλος.
  • Νωρίτερα, στις 3 Απριλίου θα κυκλοφορήσουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες στο τμήμα Θεσσαλονίκη Στρυμώνας-Προμαχώνα.
  • Από χθες 29 Μαρτίου λειτουργούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που συνδέουν το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου με τον λιμένα του Ικονίου και οι αμαξοστοιχίες στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top