Τέμπη: «Ο σταθμάρχης έκανε βάρδιες πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του»

«Δεν ήξερε να κάνει αυτόματη χάραξη πορείας»

Ο σταθμάρχης Λάρισας φέρεται να δούλευε πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του / Βίντεο Mega

Νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα των σιδηρόδρομων έρχονται στο «φως». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης Λάρισας που είναι κατηγορούμενος για την τραγωδία των Τεμπών, έκανε βάρδιες πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Aποκάλυψη Star: Oι σταθμάρχες δεν κατέγραφαν στο βιβλίο το ωράριό τους

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη διήρκησε από την 1/8/2022 έως τις 23/1/2023. 

Τέμπη: «Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης», λέει η ΡΑΣ

Στις 23 -25 Ιανουαρίου ο σταθμάρχης έδωσε εξετάσεις για την κυκλοφορία των συρμών, την ηλεκτροκίνηση κα τα συστήματα GSMR, δηλαδή το σύστημα σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και ETCS, που είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών.  

Στις 24 Ιανουαρίου ο σταθμάρχης είχε βγάλει φωτογραφία με ακόμη πέντε άτομα στην οποία ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και πήρε την πιστοποίηση.

Τέμπη: Η φωτογραφία του σταθμάρχη λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του

Η ομαδική φωτογραφία του σταθμάρχη λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του / Φωτογραφία Facebook

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 είχε κανονικά βάρδια ως σταθμάρχης, πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και στις 28 Φεβρουαρίου 2023 έγινε το δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Τέμπη: Ο μοιραίος σταθμάρχης δεν ήξερε να κάνει αυτόματη χάραξη πορείας

Την ίδια ώρα, ένα έγγραφο ντοκουμέντο αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος σταθμάρχης Λάρισας δε γνώριζε να κάνει αυτόματη χάραξη πορείας.

Η αυτόμαξη χάραξη της πορείας των τρένων λειτουργούσε κανονικά στον πίνακα του σταθμαρχείου Λάρισας, αλλά ο 59χρονος φέρεται να επέλεξε να γυρίσει τα κλειδιά χειροκίνητα, κάτι που από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι οδήγησε στη σύγκρουση των δύο τρένων.

Πληροφορίες του Mega, μάλιστα,  αναφέρουν ότι  η αυτόματη χάραξη της πορείας των τρένων λειτουργούσε κανονικά στο σταθμαρχείο Λάρισας, όμως ο ίδιος επέλεξε να μην το κάνει, γιατί φαίνεται ότι δε γνώριζε πώς να το κάνει.

Τέμπη: «Ανεπαρκής η εκπαίδευση του σταθμάρχη Λάρισας», λέει η ΡΑΣ

«Ανεπαρκής η εκπαίδευση του σταθμάρχη Λάρισας», λέει η ΡΑΣ / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Λεωνίδας Τζέκας)

Τέμπη: «Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης», λέει η ΡΑΣ

Από την πλευρά της, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο σταθμάρχης δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει για τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον Διαχειριστή Υποδομής, ήτοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ Α.Ε) που σχετίζονται με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας του. 

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων  με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες - κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με σειρά ελέγχων που θα αναφερθούν στη συνέχεια, διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας  στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον  Οδηγό Σπουδών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top