Λύγισαν μέχρι και οι διασώστες στα Τέμπη- Οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν

«Οι οικογένειες των θυμάτων αρνούνται να το πιστέψουν»

Όλα όσα είπε ο Νικόλαος Μπαρλαγιάννης, εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Ελασσόνα.

Στο πένθος έχει βυθίσει η χώρα μετά από τη φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική στα Τέμπη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους. Εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Νικόλαος Μπαρλαγιάννης ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη και περιγράφει στο star.gr τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε.

«Φτάσαμε περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα. Ήταν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς υπήρχε και φωτιά στα δύο πρώτα βαγόνια του τρένου. Σοκαριστήκαμε... λυγίσαμε όλοι οι εθελοντές που πήγαμε να προσφέρουμε. Η πρώτη εικόνα που είδαμε ήταν θύματα, στα 30 και 40 μέτρα μακριά από το τρένο, που είχαν διεμβολιστεί στα χωράφια απέναντι. Ήταν τέσσερα άτομα. Ο ένας ήταν τραυματίας και του προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν νεκροί».

Στο σημείο έφτασαν 25 εθελοντές από τα τμήματα της Ελασσόνας της Λάρισας και της Κατερίνης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Στο σημείο έφτασαν άμεσα 25 εθελοντές από τα τμήματα της Ελασσόνας της Λάρισας και της Κατερίνης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Τέμπη: Θρήνος για 18χρονες δίδυμες και την ξαδέλφη τους που απανθρακώθηκαν

«Ακούγαμε γύρω μας ουρλιαχτά»

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο του δυστυχήματος και το πρώτο σοκ, όπως είπε ο κ. Μπαρλαγιάννης, οι εθελοντές προσπάθησαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έβγαιναν τραυματίες και είχαν ανάγκη να μεταφερθούν το γρηγορότερο δυνατόν με τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία.

Στο σκοτάδι, παρά το πρώτο σοκ, όπως είπε ο κ. Μπαρλαγιάννης, οι εθελοντές προσπάθησαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έβγαιναν τραυματίες 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχή έβγαιναν ελαφρά τραυματίες από τα βαγόνια, αλλά μετά από μία, δύο ώρες οι διασώστες έβγαζαν από τα συντρίμμια βαριά τραυματισμένους και καμένες σορούς.

«Όσο περνούσε η ώρα, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, έβγαιναν ολοένα και περισσότερα θύματα... Ακούγαμε γύρω μας ουρλιαχτά... “Βοηθήστε μας”, “Βοήθεια- βοήθεια”, “ Έχω τον άνθρωπό μου μέσα στο τρένο”...

Θυμάμαι μία κοπέλα από χώρα του εξωτερικού, η οποία καθόταν με το αγόρι της δίπλα- δίπλα στο βαγόνι. Το αγόρι της την ώρα της σύγκρουσης πήγε στο μπαρ για να πάρει δύο μπουκαλάκια νερού και δεν τον ξαναείδε από τότε, ενώ ακόμη και τώρα το παιδί αγνοείται...»

Στους 36 οι νεκροί στα Τέμπη - «Βρίσκαμε πτώματα στα χωράφια»

«Οι οικογένειες των θυμάτων αρνούνται να το πιστέψουν»

Αυτήν την ώρα οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου εκτυλίσσεται ένα νέο δράμα. Συγγενείς των αγνοουμένων ζουν ώρες αγωνίας και καλούνται να αναγνωρίσουν τα οικεία τους πρόσωπα μεταξύ των σορών, ενώ παρούσα είναι και η Κοινωνική Πρόνοια που βοηθάει στην ψυχολογική υποστήριξή τους.

«Οι οικογένειες των θυμάτων αρνούνται να το πιστέψουν... Είναι τόσο σκληρό και δύσκολο αυτό όλο που ζουν ξαφνικά. Η ψυχολογία τους... Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό, ειδικά όταν οι άνθρωποι είναι κατά πλειοψηφία, νεαρής ηλικίας.
Η ταυτοποίηση των σορών είναι δύσκολη και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τεστ DNA. Είναι απανθρακωμένοι οι άνθρωποι... Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν και μία δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.», σημείωσε ο κ. Μπαρλαγιάννης. 

δυστύχημα στα Τέμπη

Η ταυτοποίηση των σορών είναι δύσκολη και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τεστ DNA / Eurokinissi

Όπως πρόσθεσε στο νοσοκομείο υπάρχει μία μεγάλη λίστα με όλους τους τραυματίες που έχουν μεταφερθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, ενώ ο ίδιος περιέγραψε μια εικόνα αποκαρδιωτική στον χώρο όπου γίνεται η ταυτοποίηση των σορών. 

«Συνεχώς ρωτούν εάν βρίσκεται το όνομα του παιδιού τους, του αδερφού τους, του συγγενή τους στη λίστα με τους τραυματίες. Όταν βλέπει ο άλλος ότι δεν υπάρχει στη λίστα το όνομα του δικού του ανθρώπου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτομάτως αγνοείται. Έχουν περάσει και αρκετές ώρες από το συμβάν... και καθώς οι νεκροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για αυτούς τους ανθρώπους όλο αυτό και πόσο στενεύει ο κλοιός... Υπάρχουν κλάματα, λιποθυμίες...», είπε.

Τέμπη: Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τα συγγενικά πρόσωπα των αγνοουμένων έχουν εξασφαλιστεί και ξενοδοχεία, προκειμένου να διανυκτερεύσουν στην Λάρισα.  

«Οι οικογένειες των παιδιών αυτών, πέρα από τον πόνο τους, έχουν και την ανάγκη να τακτοποιήσουν τον δικό τους άνθρωπο», σημείωσε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top