Σεισμός Εύβοια: Πάνω από 70 μετασεισμοί - Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους - Πιθανός ένας μεγαλύτερος σεισμός;

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό στην Εύβοια / Βίντεο: Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων STAR

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Εύβοιας, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, αλλά και την Αττική. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς η δόνηση σημειώθηκε σε άλλο ρήγμα και όχι σε εκείνο που έδινε τους σεισμούς στους Ζάρακες τον προηγούμενο μήνα.

Σεισμός Εύβοια: Νύχτα αγωνίας μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Σε επιφυλακή είναι οι σεισμολόγοι μετά τον δυνατό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 5 χλμ νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. Τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ ακολούθησε μια σειρά περίπου 70 μετασεισμών που αναστάτωσαν τους κατοίκους.

Μεγάλη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια

Μεγάλη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ / Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα είναι νωρίς για να γνωρίζουμε με σιγουριά αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. 

Σεισμός Εύβοια: Η στιγμή που ο Εγκέλαδος χτυπά στην περιοχή

«Μετά από 48 ώρες ή και μέρες θα μπορούν οι σεισμολόγοι να έχουν πιο σαφή στοιχεία», τόνισε ο σεισμολόγος μιλώντας στο Mega.

«Πρόκειται ένα ενεργό ρήγμα που κατά καιρούς δίνει μικρές δονήσεις, αλλά είχε 12 χρόνια να δώσει έναν τόσο μεγάλο σεισμό», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο. Θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα.

Η στιγμή του σεισμού στα Ψαχνά της Εύβοιας - eviathema.gr

Σεισμός Εύβοια: «Πιθανός» ένας μεγαλύτερος σεισμός, λένε οι σεισμολόγοι

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός έως 6 Ρίχτερ. 

«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο κ. Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματας και ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι «μπορεί να δώσει ενδεχομένως και ισχυρότερο σεισμό», ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζονται 3-4 μέρες για να πουν με βεβαιότητα εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Από τον σεισμό έσπασε η τζαμαρία ενός καταστήματος - eviathema.gr

Σεισμός στην Εύβοια: Σε εγρήγορση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές, παρά μόνο μια πτώση τζαμαρίας και ρωγμές σε παλιά κτίσματα.

Την Πέμπτη 29/12 αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top