Συγκλόνισαν συγγενείς της Σπηλιώτη που έχασε τη ζωή της στη φωτιά στο Μάτι

Ξαναζωντάνεψε ο εφιάλτης - Οι καταθέσεις μαρτύρων

Ζωντάνεψε και πάλι ο εφιάλτης - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις / Βίντεο από «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι, με την τραγική υπόθεση να αναβιώνει στα δικαστήρια μέσα από τις περιγραφές των ανθρώπων που έζησαν τις εφιαλτικές στιγμές και έχασαν για πάντα δικούς τους ανθρώπους.

Μάτι: «Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω τη γυναίκα και το παιδί μου»

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν με τις περιγραφές τους οι συγγενείς άνδρα που βρήκε τραγικό θάνατο στη φωτιά στο Μάτι, όπως και η σύζυγός του, η άτυχη ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη. 

«Τα ξημερώματα, έφτασα στο κτήμα Φ... , και είδα το σπίτι του αδελφού μου, ολοσχερώς καμένο. Διέκρινα το όχημά του. Δε μας επετράπη να μπούμε εκείνη την ώρα. Υπήρχαν διασώστες και αστυνομία. 
Θεώρησα πως ο αδελφός μου, ως δεινός κολυμβητής, θα μπορούσε να είχε διαφύγει. Την επόμενη ημέρα μίλησα με τον Φ... και την μητέρα του. Μου είπε επί λέξει η μητέρα του: "η φωτιά ερχόταν από δύο πλευρές και έπεφτε από τον ουρανό." Εκεί, βρήκα και τον σκύλο του αδελφού μου. Ήταν άκαυτη η γούνα του και είχε μουμιοποιηθεί. Αυτό μου είπε και μάρτυρας που έβαλε τον αδελφό μου στον σάκο», είπε ο αδελφός του θύματος.

Μάτι: «Είδαμε πολλές φορές τη μάνα μου... Δεν την καταλάβαμε, ήταν καμένη!»

Φωτια Ματι

Eurokinissi (Τατιάνα Μπόλαρη)

«Ήταν μέρα που η πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέτα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι. Δεν μπορούσα να φτάσω στο Μάτι λόγω της φωτιάς στη Κινέτα. Αρχικά ακούσαμε για το Νταού και αρχίσαμε να ανησυχούμε για τους συγγενείς μας. Στις 7 τα τηλέφωνα τους δε λειτουργούσαν πια. Ήταν πολύ κοντά στο να φτάσουν στη θάλασσα. Δηλώσαμε ότι είναι αγνοούμενοι. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ο πατέρας μου ήταν αθλητής. Άρχισα να ψάχνω τα νοσοκομεία. Μέχρι που δώσαμε DNA και επιβεβαιώθηκε. Εκ των υστέρων έμαθα ότι βρέθηκαν στο κτήμα. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν τους είπε κανείς τίποτα. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη» είπε η κόρη του θύματος.

Φωτια Μάτι

Eurokinissi (Τατιάνα Μπόλαρη)

Τραγωδία Μάτι: «Ήταν καμένος, του έριχνα νερό με το λάστιχο...»

Υποβασταζόμενη κατέθεσε άλλη μάρτυρας που είδε τον άνδρα της καμένο μέσα στο αυτοκίνητό τους.

«Ακινητοποιηθήκαμε στο αυτοκίνητο. Ανοίγω την πόρτα όπως είμαστε σταματημένοι και βγαίνω. Ο άνδρας μου κολλάει πάνω στο τιμόνι. Τον έβγαλα στα χέρια, τον έπιασα από τη ζώνη. Γονάτισα και τον τράβηξα. Δεν μπορούσε να πατήσει, ούτε να στρίψει ήταν καμένος» είπε η μάρτυρας, περιγράφοντας πως βρήκε λίγο πιο κάτω, νερό και του έριχνε με το λάστιχο.

«Δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα χέρια, ούτε τα πόδια του. Ούτε ασθενοφόρο ήρθε, ούτε πέρασε αεροπλάνο, ούτε μας ειδοποίησαν ότι έπιασε φωτιά. Μετά, κατά τις 11 παρά ένας φίλος άκουσε τη φωνή μου και μου φωνάζει μην κουνηθείς, έρχομαι. Πού να κουνηθώ εγώ, έκαιγε η φωτιά. Μας άφησαν να καούμε. Δεν υπήρχε τίποτα. Τα κλαδιά δεν τα είχαν καθαρίσει, επανειλημμένως φωνάζαμε στον Δήμο».

Μάτι: «Έβλεπα καμένα μωρά, καμένες μανάδες. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας»

 Μάτι: «Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν, αλλά ήταν οι γονείς μου»

Συκλονίζει άλλη μάρτυρας που έχασε και τους δύο γονείς της. «Έπαιρνα τηλέφωνο την Πυροσβεστική, δεν το σήκωνε κανένας. Έφτασα στις 10 στη Ραφήνα. Καιγόταν όλο το Μάτι, έβλεπα μόνο μαυρίλα και καπνίλα. Επέστρεψα στη λεωφόρο Μαραθώνος και έμεινα μέχρι τις 12. Στις 3 μπήκε ο αδελφός μου στο Μάτι και είδε αυτά που είδε, δύο κουφάρια να καίγονται. Δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση, όσες φορές και να μίλησα μαζί τους. Στη Κινέτα τους έβγαλαν έξω, πήγαιναν πόρτα πόρτα. Στο Μάτι δεν χτύπησε ούτε καμπάνα, τους άφησαν και κάηκαν ζωντανοί.

Φωτιά Μάτι

Eurokinissi (Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο αδερφός της μάρτυρα συμπληρώνει για την τραγωδία στην οποία χάθηκαν οι γονείς τους: «Είχαμε την ελπίδα ότι κάπως θα τα κατάφερναν. Φτάσαμε με φακούς, ήταν το απόλυτο σκοτάδι. Δεν υπήρχαν σπίτια, ήταν ισοπεδωμένα. Ήταν αποκαΐδια. Δεν είδα αυτοκίνητο, λέω "φύγανε". Δεν μπορούσα να φανταστώ τι έγινε. Όταν πήγα και είδα, νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν, αλλά ήταν οι γονείς μου. Πήρα την αστυνομία και τους είπα ότι τους βρήκα. Περιμέναμε μέχρι 12-1 να έρθει  το ΕΚΑΒ. Μετά μου έλεγαν "θα έρθει η πολιτική προστασία". Ήρθαν γύρω στις 3:30 τελικά και μαζέψανε στάχτες. Κανείς δεν τους ειδοποίησε».

Μάτι: «Βγήκε από το αυτοκίνητο του για να σωθεί, αλλά κάηκε»

Άλλη μάρτυρας κατέθεσε πώς έχασε τον σύζυγό της.

«Έπαιρνα τον σύζυγο μου τηλέφωνο και δεν απαντούσε. Βγήκε από το αυτοκίνητο του για να σωθεί. Μέχρι να φτάσει σε ένα σπίτι, κάηκε. Δυστυχώς πέθανε στο ΚΑΤ. Εγώ τον είδα την άλλη ημέρα που ήταν διασωληνωμένος και καμένος. Ο γιος μου, μου περιέγραψε όλα αυτά που έζησε» περιέγραψε η μάρτυρας. 

Ο πατέρας της κάηκε επειδή άκουσε τις οδηγίες της αστυνομίας κατήγγειλε άλλη μάρτυρας: «Ο πατέρας μου βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι με το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία σχέση. Αν είχαν γυρίσει τον κόσμο πίσω, δε θα υπήρχαν τόσοι νεκροί. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί διότι άκουσε την ελληνική αστυνομία. Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν», είπε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top