Μάτι: «Είδαμε πολλές φορές τη μάνα μου... Δεν την καταλάβαμε, ήταν καμένη!»

Συγκλονιστικές περιγραφές για την πυρκαγιά στο Μάτι

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (8/12/22)

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους μάρτυρες να προχωρούν σε ανατριχιαστικές καταθέσεις για τα όσα έζησαν. Περιέγραψαν εικόνες Αποκάλυψης, ενώ μερικοί από αυτούς μίλησαν για την τραγική στιγμή που βρήκαν καμένους τους δικούς τους ανθρώπους.

Μάτι: «Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο»

Σπαρακτική ήταν η μαρτυρία μιας γυναίκας που «έχασε» τη μητέρα της. Όπως είπε, προσπάθησε να φύγει από την περιοχή που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες, όμως κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητό της.

Μάτι: «Φοβάμαι μαμά!» - Συγκλονίζει η Φύτρου που «έχασε» παιδιά και σύζυγο

Ο ηλικιωμένος πατέρας της κατάφερε να φτάσει στη θάλασσα και να σωθεί, έχοντας ωστόσο υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

«Παρά τις προσπάθειες να βρούμε βοηθεια, δεν ακουγόμασταν. Παρακαλούσα να στείλουν κάποιον στη Μαραθώνος. Μετά κατάλαβα ότι είχαν αδειάσει τα πλοία. Είχε φωτιά και τους άφησαν να κατέβουν».

Μάτι: Ένα «λυπάμαι», που δεν ειπώθηκε ποτέ, αρκεί...

Οι στιγμές που περιέγραψε η γυναίκα ανατριχιάζουν: παντού καμένη σάρκα και γη: «Κάποια στιγμή άνοιξαν τον δρόμο και φτάσαμε στο σπίτι. Η κατάσταση δεν περιγράφεται. Αναθάρρησα όταν είδα ένα σκυλί μας ζωντανό».

Περάσαμε πολλές φορές δίπλα από τη μητέρα μου. Δεν την καταλάβαμε. Είχε απανθρακωθεί.

«Κανείς δεν ήξερε πού έπρεπε να πάμε τη μητέρα μου. Μέχρι τις 4 το πρωί δεν ήξερε κανείς τι πρέπει να κάνουμε. Αποφασίσαμε να φέρει τη σωρό ο αδελφός μου στο Σισμανόγλειο που ήταν ο πατέρας μου. Κανείς δεν παραλάμβανε τη σωρό. Ένας νοσηλευτής έβαλε υπογραφή», συνέχισε.

φωτιά Μάτι

Αναβιώνει η φρίκη της πυρκαγιάς στο Μάτι / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Φωτιά Μάτι: «Έχω εγκαύματα τρίτου βαθμού. Ήμουν καμένος ο μισός»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πατέρας της παραπάνω μάρτυρος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού: «Ο μισός ήμουν καμένος», είπε αρχίζοντας.

«Έφτασε η φωτιά και καιγόμαστε. Η γυναίκα μου ήταν στο δίπλα σπιτι και δεν πρόλαβε να βγει. Η φωτιά μας είχε κουλουριάσει. Σκέφτηκα ότι ίσως προλάβω να παω στους αξιωματικούς και να βρω βοήθεια. Βγήκα στη Μαραθωνος και είχε φωτιά παντού. Άρχισα να πηγαίνω προς τη θάλασσα. Μια διαδρομή πέντε λεπτών με το αυτοκίνητο, την έκανα μια ώρα. Έφτασα στη θάλασσα. Δεν ήταν δυνατό να κατέβω από τα σκαλάκια που υπήρχαν, προχώρησα κι άλλο και βρέθηκα στη θάλασσα. Εκεί με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που τον ευχαριστώ μπόρεσα να περάσω και βγω και με πήρε ένα αμάξι της πυροσβεστικής με πήγε στη Ραφήνα και από εκεί στο Σισμανόγλειο», περιέγραψε.

Οι άνθρωποι δε γυρίζουν. Αυτός είναι ο μεγάλος καημός που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Δεν βοηθήθηκαμε, δεν υπήρχε σχέδιο, το κράτος ήταν απών.

φωτιά Μάτι

Φωτιά Μάτι: «Βρήκα τη μητέρα μου καμένη στο σπίτι... Είχα κοιτάξει τρεις φορές»

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση ακόμα μιας γυναίκας που «έχασε» την 65χρονη μητέρα της στην πυρκαγιά. 

Η γυναίκα ήταν μόνη της στο σπίτι. Την τελευταία φορά που μίλησε με την κόρη της, της είπε ότι τρέχει να ντυθεί για να προλάβει να φύγει από το σπίτι. Δεν την άκουσε ποτέ ξανά.

«Ο Γολγοθάς μου ήταν να συνεχίσω να ψάχνω να βρω τη μαμά μου. Τα τηλεφωνήματα ήταν συνεχή... Δεν μπορούσα να βρω πουθενά τη μαμά μου. Μετά με φιλική προσπάθεια γυρίσαμε σπίτι για να βρω τη μαμά μου. Είδα το αυτοκίνητο ολοσχερώς καμένο... Πλησιάζω τρέμοντας.... Δεν ήταν στο σπίτι. Φεύγουμε ξανά γιατί υπήρχαν και άλλες εστίες φωτιάς. Στη διάρκεια της νύχτας γυρίσαμε ξανά. Οι συγγενείς μου είχαν πάει σε όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Μετα πήγα στο λιμάνι της Ραφήνας και περίμενα τις βάρκες μήπως βρω τη μητέρα μου. Το χάραμα πήγα στο σπίτι ξανά όπου είχα πάει άλλες τρεις φορές όλο το βράδυ. Εκεί βρήκα τη μαμά μου», περιέγραψε.

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Το παιδί σώθηκε επειδή της είπε η μαμά της να τρέξει»

Σήμερα κατέθεσε και ένας μάρτυρας, ο οποίος έχασε τον αδελφό του και τη σύζυγό του. Σαν από θαύμα, όμως, σώθηκε το παιδί τους το οποίο έχει κινητικά προβλήματα. 

«Δεν είχε καμία βοήθεια για τη διαφυγή του (σ.σ. ο αδελφός του). Η κόρη του, η Άρτεμις σώθηκε γιατί της είπε η μητέρα της να τρέξει. Η μητέρας της έμεινε πίσω για να βοηθήσει τον αδελφό μου. Ο αδελφός μου "έχασε" τη ζωή του αμέσως, η σύζυγός του 20 μέρες μετά, επειδή είχε εγκαύματα τρίτου βαθμού σε όλο το σώμα, και προδόθηκε από την καρδιά», ισχυρίστηκε

«Θα ήθελα να τονίσω στο θέμα της ενημέρωσης. Δεν υπήρχε ενημέρωση για εκκένωση ώστε να μπορέσει ο κόσμος να διαφύγει», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top